Brave browser ligt onder vuur wegens vermeende verkoop van auteursrechtelijk beschermde gegevens

De op privacy gerichte webbrowser Brave is onder vuur komen te liggen omdat hij naar verluidt auteursrechtelijk beschermde gegevens zou verkopen om kunstmatige-intelligentiemodellen te trainen. Dit heeft geleid tot discussies over het ethisch gebruik van data en de noodzaak van transparantie. Een artikel van Alex Ivanov van Stack Diary bracht de aanklacht tegen Brave. Ivanov uitte zijn bezorgdheid dat Brave zonder toestemming gebruikersgegevens zou kunnen verzamelen en verkopen aan bedrijven die kunstmatige-intelligentiesystemen ontwikkelen. Hoewel Brave sterke privacybescherming biedt, roept de vermeende verkoop van auteursrechtelijk beschermd materiaal om kunstmatige intelligentie te trainen vragen op over gegevenspraktijken die het vertrouwen van de consument en de privacyverwachtingen kunnen schenden. Het zich ontwikkelende geschil benadrukt de spanning tussen het gebruik van persoonlijke gegevens om AI-mogelijkheden te verbeteren versus het respecteren van gegevensprivacy en eigendomsrechten. Dit benadrukt de behoefte aan duidelijke communicatie en toestemming van de gebruiker voor het delen van informatie. De situatie roept de vraag op of Brave echt prioriteit geeft aan de privacy van gebruikers en gegevenscontrole, zoals het beweert.

Verdenkingen uitpakken

Ivanov zei dat Brave toegang biedt tot auteursrechtelijk beschermde inhoud via de Brave Search API, waardoor derden deze gegevens kunnen gebruiken voor AI-training zonder de juiste licentie. Hij voerde aan dat Brave’s minachting voor copyright en geld voor toegang tot gegevens een ethisch twijfelachtige praktijk is. Ivanov schrijft: “Brave stelt je in staat om auteursrechtelijk beschermd materiaal te krijgen via hun Brave Search API, waar ze je ook de ‘rechten’ op toewijzen.

Een moedig antwoord

Vanwege deze beschuldigingen verdedigde Josep M. Pujolis, hoofd van de zoektocht van Brave, de acties van het bedrijf. Pujolis zei dat de juridische problemen verband hielden met de resultaten van de zoekmachine van Brave, niet met de inhoud zelf. Pujolis legt uit: “Brave Search heeft het recht om inkomsten te genereren en servicevoorwaarden op te nemen in de resultaten van de zoekmachine.” Pujol zei ook dat alle gegeven gegevens altijd worden toegewezen aan de inhouds-URL.

Onderzoek

Ivanov merkte op dat Brave Search lange “aanvullende alternatieve fragmenten” biedt, vergelijkbaar met die van Google. Hij vroeg zich af of deze lange passages van 150 tot 260 woorden voldeden aan de auteursrechtelijke principes van redelijk gebruik. Bovendien bekritiseerde Ivanov Brave voor het niet vrijgeven van informatie over zijn webcrawler, die website-inhoud indexeert. Hij zei dat dit voorkomt dat website-eigenaren Brave blokkeren om mogelijk hun inhoud te verkopen. Brave wierp tegen dat de crawler de standaard robots.txt-sites respecteert om crawlers te crawlen.

Gevolgen

Ter afsluiting van zijn presentatie merkte Ivanov op dat de implicaties van de praktijken van Brave niet beperkt zijn tot de zoekmachine zelf. Hij uitte zijn bezorgdheid over het potentieel voor misbruik van het systeem en de onduidelijkheden rond de wettigheid van de methoden van Brave. Hij betwistte ook het standpunt van Brave dat het als zoekmachine het recht heeft om gegevens woordelijk te schrapen en door te verkopen. Ivanov waarschuwt: “Ik zie geen wereld waarin het niet kan worden misbruikt.” Voorlopig gaat het debat verder. De kwestie roept belangrijke vragen op over het ethische gebruik van gegevens, het genereren van inkomsten met inhoud van derden en het niveau van openheid van grote technologiebedrijven. De technische industrie zal deze gesprekken nauwlettend volgen terwijl ze zich ontwikkelen.

Relevante berichten