ChatGPT schakelt “Browse with Bing” uit vanwege juridische problemen

OpenAI, het bedrijf voor kunstmatige intelligentie dat bekend staat om zijn ChatGPT-chatbot, heeft aangekondigd dat het zijn Browse with Bing-functie tijdelijk stopt vanwege inhoudsproblemen. Deze functie was beschikbaar voor ChatGPT Plus-abonnees, waardoor de chatbot Bing kon doorzoeken op de nieuwste informatie om zijn kennis te verbeteren. “We hebben ontdekt dat de bètaversie van ChatGPT Browse with Bing soms inhoud kan weergeven op een manier die niet is zoals bedoeld”, zei OpenAI in een officiële verklaring. “Er zijn bijvoorbeeld gevallen geweest waarin een functie per ongeluk de volledige tekst van een URL opvroeg. De verhuizing volgt op een recente golf van rechtszaken tegen OpenAI die de auteursrecht- en privacywetten aanvechten.

Geschillen over auteursrecht en privacy

OpenAI is verwikkeld in een aantal juridische geschillen. Een recente juridische klacht beweert dat OpenAI auteursrechtelijk beschermde boeken heeft gebruikt als gegevens om kunstmatige-intelligentiesystemen te trainen zonder de toestemming van de auteurs te verkrijgen of ze te betalen. De rechtszaak, getiteld Tremblay v. OpenAI Inc., beweert dat ChatGPT in staat is om de werken van auteurs samen te vatten, wat suggereert dat het de inhoud van auteursrechtelijk beschermde boeken heeft geabsorbeerd. Een andere rechtszaak wegens gegevensdiefstal, PM v. OpenAI LP, beschuldigt OpenAI van het verzamelen van gegevens van honderden miljoenen gebruikers zonder de juiste toestemming. De claim beweert dat OpenAI samenwerkt met platforms zoals Snapchat, Spotify, Stripe, Slack en Microsoft Teams om in het geheim gebruikersgegevens te verzamelen.

Juridische uitkomsten kunnen de toekomst van AI bepalen

Deze zaken kunnen de toekomst van AI veranderen door belangrijke juridische precedenten te scheppen op het gebied van privacy en auteursrecht. Als de rechtbank in het voordeel van de eisers beslist, kan OpenAI financiële boetes krijgen. Bovendien kunnen regelgevers hun controle op OpenAI verhogen en daardoor de regelgeving aanscherpen. Enerzijds kan een uitspraak tegen OpenAI AI-innovatie in de kiem smoren. Als bedrijven elke keer dat een AI-systeem faalt, hoge boetes krijgen, kan dit verdere vooruitgang ontmoedigen. Aan de andere kant is er een argument dat regulering en verantwoording nodig zijn om ervoor te zorgen dat AI veilig en voor de juiste doeleinden wordt ontwikkeld.

samengevat

De “Browse with Bing”-functie van ChatGPT Plus is uitgeschakeld “uit voorzorg”. OpenAI zegt dat het de functie aan het repareren is “zodat het correct werkt voor eigenaren van inhoud” en zal het zo snel mogelijk terugbrengen.
Uitgelichte afbeelding: ssi77/Shutterstock

Relevante berichten