Van UA naar GA4: rapportageverwachtingen managen

Ik zal direct zijn. Google Analytics 4 heeft het afgelopen jaar voor veel hoofdbrekens gezorgd bij bureaus en bedrijven. De enige garantie voor de komende weken is dat het erger wordt voordat het beter wordt. De Universal Analytics-promotie eindigt morgen, 1 juli. (en misschien is het al voorbij op het moment dat u dit leest). Veel bedrijven staan ​​voor een schok als ze hun GA4-rapporten gaan beschouwen als een bron van waarheid, als ze dat nog niet hebben gedaan. Spoiler: de meesten nog niet! Het lijdt geen twijfel dat GA4 veel nieuwe rapportages en inzichten biedt die UA tegenkwam (rapportage van de gebruikerstrechter) of niet kon (hallo, gegevensgestuurde attributie en voorspellende analyses!). Degenen die gewend zijn om UA-rapporten meerdere jaren te gebruiken, moeten zich echter zeer snel aanpassen.

Waar zijn mijn rapporten gebleven?

Hoewel u kunt inzoomen op uw Google Ads-campagnestatistieken, is er meer aangepaste rapportage vereist als u het eenmaal onder de knie heeft dan het verkennen van vergelijkbare gegevens in UA. Het gedeelte UA-acquisitierapporten heeft een Google Ads-tabblad dat gemakkelijk toegankelijk is. GA4 heeft wat meer tijdelijke oplossingen, omdat soortgelijke kant-en-klare rapporten verborgen zijn als acquisitiekaart. Om echter te profiteren van de geavanceerde Google Ads-rapportage van GA4, wordt dit in de nieuwe versie afgehandeld Bladeren afdeling. Het is niet zo moeilijk om je hoofd erbij te houden, maar voor degenen die niet elke dag op het platform zitten, kan het moeilijk zijn om aan de slag te gaan. Voor meer gevorderde PPC-marketeers en data-analisten liepen we tegen een aantal problemen aan bij het koppelen van bepaalde velden aan Looker Studio-dashboards. Bron/medium en e-mail handelsconversiegegevens (onder andere) zijn geen kant-en-klare metriek die kan worden gesynchroniseerd, tenzij u vertrouwd bent met het maken van aangepaste velden. Zoveel adverteerders die dit niet doen, zullen dergelijke statistieken omzeilen. Geplande rapporten zijn ook verdwenen (vanaf de lancering), dus die bedrijven die hun dagelijkse/wekelijkse/maandelijkse rapporten rechtstreeks in hun ochtendinbox kregen, moeten een andere oplossing vinden. Het goede nieuws is dat Google het afgelopen jaar steeds meer bizarre rapporten heeft uitgebracht, dus ze hebben naar deze zorgen geluisterd en actie ondernomen. Als het nog steeds moeilijk is om vergelijkbare rapporten en dashboards te repliceren, zijn aangepaste rapporten geen rocket science. Freelancers of PPC-professionals van bureaus kunnen die extra nieuwe rapportagevaardigheden gebruiken die interne marketingteams al jaren als vanzelfsprekend beschouwen. Nog een tip op hun hoed en een noodzakelijke leercurve als je wilt profiteren van de nieuwe reeks rapporten die GA4 te bieden heeft. Waar verstoring is, zijn kansen.

Niet zo snel

Degenen onder ons die Google Analytics overmatig gebruiken en het grootste deel van de dag naar realtime rapporten kijken, staan ​​een teleurstelling te wachten. Zonder tussenkomst van BigQuery lopen alle andere rapporten 24 tot 48 uur vertraging op. Dit zal een gevolg zijn van de overgang van laatste klik naar toeschrijving op basis van gegevens. We zien dit probleem met de Google Ads-interface met vertraagde conversierapportage. Maar marketeers die de vroege impact willen zien van een 24-uurs flash-uitverkoop, of hoe hun eerste dag van Black Friday-verkopen verloopt (oh, wat zal het leuk worden als november rondrent), zullen nog wat langer moeten wachten. En zelfs wanneer de rapporten beginnen te vullen, zien we niet alle gegevens vanwege de vertraging. Dit kan een vermomde zegen zijn voor PPC-marketeers wiens klanten dol zijn op een goed oud rapport dat de volgende dag 24 uur per dag beschikbaar is. Focussen op nieuwe functies in een nieuw real-time rapport, zoals snapshots en vergelijkingen van gebruikers, kan een effectieve tactiek zijn om de aandacht te trekken. Als de klant rapporten onmiddellijk moet leveren, is de oplossing om gebruik te maken van streaming-exports met BigQuery. Dit geeft u nauwkeurige real-time gegevens waarmee u uw Looker Studio-dashboards kunt vullen tijdens die belangrijke verkoopperiodes en evenementen.

Gewoon één groot evenement

Zoals je vast al weet, gaat GA4 over een evenement. Zeg vaarwel tegen UA-paginahits, e-mail. handelshits, sociale interactiehits, enz. en welkom in een uitsluitend door gebeurtenissen gedreven wereld. De gebeurtenissen laten een fundamenteel verschil zien in het gegevenspatroon tussen de eigenschappen van UA en GA4. Als gevolg hiervan slaan we de belangrijkste UA-statistiek van paginaweergaven over. Sessies zijn koning hier. Het verdwijnen van paginaweergaves betekent dat andere belangrijke UA-statistieken, zoals het bouncepercentage, anders worden berekend. UA-bouncepercentage is wanneer een sessie slechts één paginaweergave heeft, terwijl GA4-bouncepercentage het omgekeerde is van betrokkenheidspercentage (nieuwe GA4-statistiek). Vergelijkingen van jaar tot jaar zijn dus zinloos omdat ze totaal anders zijn opgezet (wat veel mensen niet weten). Deze indicatoren zijn erg belangrijk voor veel bedrijven. Om het meeste uit GA4 te halen, richt u zich op vergelijkbare of alternatieve platformspecifieke statistieken (zoals betrokkenheidspercentage). Door deze statistieken af ​​te stemmen op uw doelen en hun waarde te bepalen, kunt u de doelpalen in uw voordeel kantelen. Met deze aanpak kunt u de kracht van de GA4 in uw voordeel gebruiken in plaats van dat het een belemmering wordt. Ontvang de dagelijkse nieuwsbriefzoekopdracht die marketeers vertrouwen. Aan het verwerken … Even wachten, a.u.b. INSCHRIJVEN Zie voorwaarden. functie getCookie(cname) { let name = cname + “=”; laat decodedCookie = decodeURIComponent(document.cookie); laat ca = gedecodeerdCookie.split(‘;’); voor(laat i = 0; i[i]; terwijl (c.charAt(0) == ‘ ‘) { c = c.substring(1); } if (c.indexOf(naam) == 0) { return c.substring(naam.lengte, c.lengte); } } opbrengst “”; } document.getElementById(‘munchkinCookieInline’).waarde = getCookie(‘_mkto_trk’);

Stuur die gegevens aan

Data-driven-attributie is het nieuwe standaard attributiemodel voor GA4. Dit veroorzaakt storingen (vanwege een tragere generatie van het standaardrapport) en inconsistenties in kanaalrapporten. Het is echter in wezen een nauwkeurigere methode om conversiekrediet toe te wijzen. Data-driven-attributie is niet perfect. (Het is nog steeds een beetje te “zwarte doos” en naar mijn smaak afhankelijk van het vertrouwen op Google). Het is echter een veel betere weergave van een complexe gebruikersreis verspreid over meerdere digitale contactpunten dan een laatste klik. Hoewel data-driven-attributie nieuw is voor Google Analytics, is het niet nieuw voor Google. Dit is in ieder geval het afgelopen jaar het standaard attributiemodel in Google Ads geweest en dat is het al vele jaren. Op gegevens gebaseerde attributie verschilt tussen Google Ads en GA4, aangezien Google Ads alleen over de hele linie toewijst over verschillende Google-kanalen, en GA4 wordt uitgebreid naar alle kanalen. Bedrijven zullen op zijn minst bekend zijn met hoe het werkt en waarom ze een vreemde conversie krijgen die geen geheel getal is. (Ik krijg dit nog regelmatig gevraagd.)

Aanpassen aan de leercurve

Het valt niet te ontkennen dat als we eenmaal allemaal gewend zijn aan GA4 en de nieuwe rol van UA als de geest van gegevens uit het verleden accepteren, we er des te beter van zullen worden. GA4 is een veel geavanceerdere, datagestuurde, op privacy gerichte tool dan UA, en het had lang moeten wachten. Omdat de sprong van de derde iteratie van Google Web Analytics naar de vierde veel groter was dan bij eerdere migraties, zullen de pijnpunten ernstiger zijn en zullen de leercurven meer overdreven zijn. Geduld is vereist, en bedrijven zullen moeten opstaan ​​uit hun eerdere traagheid van rapportage om verder te gaan en deze nieuwe dageraad van data-analyse te omarmen. PPC-marketeers zullen hen moeten begeleiden en trainen. Blijf op de hoogte van regelmatige e-mails van bedrijfsleiders. e-mails waarin wordt gevraagd waarom het aantal paginaweergaven is afgenomen en waarom het bouncepercentage zo is gestegen. Net zoals mama of papa voor het eerst laten zien hoe ze een smartphone moeten gebruiken en uitleggen dat 5G de geest niet beheerst, ga je gang en laat ze het beloofde land van GA4 zien. Ze zullen ervoor van je houden en nooit meer achterom kijken. Het bericht Van UA naar GA4: rapportageverwachtingen beheren verscheen eerst op Search Engine Land.

Relevante berichten