Google weerlegt de “index bloat”-theorie

John Mueller van Google weerlegt de theorie van “index bloat” door te zeggen dat er geen limiet is aan het aantal pagina’s dat kan worden geïndexeerd op een enkele website. In de nieuwste aflevering van de Search Off The Record-podcast behandelt het Search Communications-team van Google vragen over het indexeren van webpagina’s. Een belangrijk discussiepunt was het concept van Index Bloat, een theorie die aan populariteit heeft gewonnen in de SEO-gemeenschap. John Mueller, de zoekadvocaat van Google, ontkracht het idee van index-bloat, met het argument dat het overindexeren van onnodige pagina’s een negatieve invloed kan hebben op de positie van zoekmachines. Dit artikel beschrijft de theorie van indexinflatie, de reactie van Google en de bredere implicaties voor de SEO-praktijk.

Theorie van indexinflatie

De term “index bloat” beschrijft een situatie waarin zoekcrawlers pagina’s indexeren die niet ideaal zijn voor zoekresultaten. Dit omvat verschillende pagina’s zoals gefilterde productpagina’s, interne zoekresultaten, printvriendelijke versies van pagina’s en meer. Voorstanders van de index-bloat-theorie beweren dat deze pagina’s het voor zoekmachines moeilijker maken om websites te begrijpen, wat een negatieve invloed heeft op de zoekresultaten. De theorie is gerelateerd aan het concept van crawlbudget – het aantal URL’s dat een zoekmachine tijdens elk bezoek crawlt. De theorie is dat index-bloat kan leiden tot een inefficiënt gebruik van dit crawlbudget, omdat crawlers tijd en middelen besteden aan het verzamelen van onnodige informatie.

Google’s reactie op de index-bloat-theorie

Mueller weerlegt de index-bloat-theorie door te zeggen: “Ik ben me niet bewust van enig concept van Google-index-bloat. Onze systemen beperken niet kunstmatig het aantal geïndexeerde pagina’s per site. Ik zou er gewoon voor zorgen dat de pagina’s die u indient voor indexering daadwerkelijk bruikbare pagina’s zijn, maar het hangt niet af van het aantal pagina’s op uw site. Deze verklaring daagt de basisveronderstelling achter de stijging van de index uit. Volgens Mueller stelt Google geen kunstmatige limieten aan de pagina’s die op een enkele site worden geïndexeerd. In plaats van je zorgen te maken dat je pagina’s niet worden geïndexeerd door Google, gelooft Mueller dat je je tijd beter kunt besteden aan het publiceren van nuttige inhoud.

De “oorzaken” van de inflatie van de index.

Degenen die de theorie van index-bloat ondersteunen, noemen vaak redenen zoals willekeurige duplicatie van pagina’s, ongeldige robots.txt-bestanden en slecht presterende of dunne inhoud. Google zegt echter dat dit geen oorzaken zijn van niet-bestaande “index bloat”, maar algemene SEO-praktijken waar webmasters en SEO-professionals op moeten letten.

“Detectie” van uitpuilende index.

Voorstanders van de indexinflatietheorie hebben voorgesteld tools zoals Google Search Console te gebruiken om de indexinflatie te bepalen door het aantal geïndexeerde pagina’s te vergelijken met wat wordt verwacht. Door de aanpak van Google wijst deze vergelijking echter niet op een probleem. Dit maakt deel uit van het reguliere beheer en de monitoring van de site.

Het laatste woord

Ondanks dat er gesproken wordt over een verhoging van de index, is het officiële standpunt van Google duidelijk: dit idee wordt ontkend. In plaats daarvan moet u ervoor zorgen dat de pagina’s die u indient voor indexering waardevol en relevant zijn.
Bron: Google Zoeken Off The Record
Themaafbeelding gemaakt door de auteur met behulp van Midjourney.

Relevante berichten