De verborgen juweeltjes van Apple Safari 17: JPEG XL en aanpassing van de lettergrootte

Safari 17, onlangs aangekondigd door Apple, bevat verschillende belangrijke updates die beloven de gebruikerservaring en de laadtijden van webpagina’s te verbeteren. Twee nieuwe functies die het vermelden waard zijn in Safari 17, onthuld tijdens de jaarlijkse Worldwide Developers Conference (WWDC23), zijn JPEG XL-ondersteuning en uitgebreide aanpassingen aan de lettergrootte. Naarmate Safari zich blijft ontwikkelen, benadrukken deze updates het steeds veranderende webontwikkelingslandschap en het belang van aanpasbaarheid.

JPEG XL: een game-wisselaar voor optimalisatie van paginasnelheid

Een van de belangrijkste kenmerken van Safari 17 is ondersteuning voor JPEG XL, een nieuw afbeeldingsformaat dat een balans biedt tussen beeldkwaliteit en bestandsgrootte. Met JPEG XL kunt u bestaande JPEG-bestanden zonder verlies opnieuw comprimeren en hun grootte aanzienlijk verkleinen tot wel 60%. De laadsnelheid van pagina’s is een kritieke factor waarmee zoekmachines rekening houden bij het rangschikken van websites. Met JPEG XL kunnen uitgevers de bestandsgrootte van afbeeldingen op hun websites drastisch verkleinen, waardoor pagina’s sneller worden geladen. Bovendien betekent ondersteuning voor incrementele uploads in JPEG XL dat gebruikers kunnen beginnen met het bekijken van afbeeldingen voordat ze het volledige bestand downloaden, waardoor de gebruikerservaring op langzamere verbindingen wordt verbeterd. Dit is handig voor sites die zich richten op regio’s met lagere internetsnelheden, waardoor de gebruikerservaring wordt verbeterd en het bouncepercentage mogelijk wordt verlaagd.

Aanpassing lettergrootte: betere gebruikerservaring en consistentie

Safari 17 breidt de mogelijkheid uit om de lettergrootte aan te passen, een CSS-eigenschap die ervoor zorgt dat de visuele grootte van verschillende lettertypen consistent blijft voor alle mogelijke combinaties van fallback-lettertypen. Door ontwikkelaars in staat te stellen de groottemetriek uit het basislettertype te extraheren en toe te passen op alle lettertypen, kan lettertypewaarde websites helpen een consistente visuele esthetiek te behouden, wat van cruciaal belang is voor de gebruikerservaring. Omgekeerd biedt de syntaxis met twee waarden meer flexibiliteit bij het aanpassen van verschillende lettertypestatistieken en ondersteunt het een ruimere keuze aan talen en ontwerpen. Websites met consistente en duidelijke tekst, ongeacht het gebruikte lettertype, bieden waarschijnlijk een betere gebruikerservaring. Een betere ervaring kan leiden tot langere bezoeken en een hogere betrokkenheid.

SEO-strategieën heroverwegen met Safari 17.

In het licht van deze veranderingen moeten SEO-professionals mogelijk hun strategieën aanpassen om volledig te kunnen profiteren van Safari 17. Dit kan zijn:

  • Beeldoptimalisatie: Met ondersteuning voor JPEG XL kunnen SEO-professionals overwegen om hun website-afbeeldingen naar dit nieuwe formaat te converteren.
  • Website ontwerp: Uitgebreide aanpassingen aan de lettergrootte vereisen mogelijk dat u uw ontwerpstrategieën heroverweegt. Consistente lettergroottes in verschillende talen en apparaten kunnen CLS, een van de kernfuncties van Google’s web, verbeteren.
  • Prestatie monitoring: SEO-professionals zullen de impact van deze wijzigingen op de prestatiestatistieken van websites nauwlettend moeten volgen wanneer een nieuwe versie van Safari wordt uitgebracht.

samengevat

Apple’s Safari 17 brengt nieuwe functies waarmee u verschillende factoren van websiteprestaties kunt verbeteren die erg belangrijk zijn voor SEO. Gedetailleerde documentatie voor deze Safari 17-updates is beschikbaar op de officiële WebKit-blog voor diegenen die dieper in deze functies willen duiken.
Uitgelichte afbeelding: PixieMe/Shutterstock

Relevante berichten