Nieuwssites optimaliseren met behulp van Google Search Console-rapporten

In een nieuwe video leggen Google Search Advocates Daniel Waisberg en Cherry Prommawin uit hoe je Google Search Console-rapporten kunt gebruiken om nieuwssites te beheren en te optimaliseren. De video biedt gedetailleerde informatie over het gebruik van Search Console-gegevens om meer succes te behalen op de platforms van Google.

Prestatierapport: de sleutel tot het analyseren van zoekaanwezigheid

Waisberg begint met het bespreken van het belang van prestatierapporten van Search Console, waarbij drie hoofdrapporten worden belicht: Zoeken, Ontdekken en Nieuws. Elk rapport bevat verschillende gegevenssets om de prestaties van de website te bekijken. “De beste manier om uw zoekaanwezigheid te analyseren, is met prestatierapporten van Search Console”, legt Wasiberg uit. Met Search Console kunt u gegevens van het tabblad Nieuws en de belangrijkste zoekresultaten van Google bekijken. U kunt gegevens filteren om de prestaties te controleren op verschillende tabbladen in Google Zoeken, waaronder internet, afbeeldingen, video en nieuws.

Het potentieel van data-analyse ontsluiten

Prommawin deelt verschillende methoden voor het evalueren van gegevens uit prestatierapporten van Search Console. Houd er rekening mee dat als u geen relevante pagina’s in uw prestatierapport ziet, deze geen verkeer van Google Zoeken ontvangen. Gebruik een URL-inspectietool om te bepalen of afzonderlijke pagina’s zijn geïndexeerd en goed kunnen worden gecrawld. Bovendien legt Prommawin uit hoe je kansen kunt identificeren door zoekpatronen te analyseren: “Als je merkt dat mensen die naar sportnieuws zoeken altijd je merknaam toevoegen aan hun zoekopdrachten, kan dit een teken zijn dat deze inhoud een loyaal publiek naar je site trekt. Een andere belangrijke maatstaf in prestatierapportage is de klikfrequentie (CTR). Als een pagina veel vertoningen maar weinig klikken heeft, kan dit betekenen dat uw zoekfragmenten geen aandacht trekken. Het verbeteren van titels en beschrijvingen kan fragmenten aantrekkelijker maken.

Google Nieuws en Google Search Insights

Het Google Nieuws-rapport staat los van het Zoekprestatierapport, dat gegevens bevat van news.google.com en de Google Nieuws-app voor Android en iOS. Deze gegevens omvatten geen informatie van het tabblad Nieuws van de zoekresultaten van Google. Ondanks de verschillen in gegevens, zijn de analyses die worden uitgevoerd met het Google Nieuws-rapport vergelijkbaar met de analyses die worden uitgevoerd met het zoekprestatierapport. Prommawin suggereert: ‘Een interessante analyse is om de gegevens uit beide rapporten te exporteren en te vergelijken wat werkt in Google Zoeken met wat werkt in Google Nieuws.

Het oplossen van het tijdvariabiliteitsprobleem

Beide advocaten benadrukten het belang van het analyseren van prestatiegegevens over tijdsperioden. Een langere analyseperiode zou de groenblijvende lange inhoud van de site en de belangrijkste nieuwscategorieën kunnen benadrukken, terwijl een kortere periode meer informatie over actueel trending nieuws zou kunnen tonen. “Als je naar de langere termijn kijkt, moet je de langetermijninhoud van je site en de belangrijkste nieuwscategorieën van je site benadrukken.” Als we naar een korter tijdsbestek kijken, zouden we meer informatie moeten zien over het grotere nieuws waarnaar momenteel wordt gezocht”, legt Waisberg uit.

Profiteren van Search Console

De tutorial eindigt met het aanmoedigen van nieuwsorganisaties om Search Console te gebruiken, dat een aantal manieren biedt om de aanwezigheid van uw website in Google Zoeken en Google Nieuws te optimaliseren. Door de tips in de video te volgen, kunnen nieuwssites hun prestaties beter optimaliseren, meer verkeer genereren en succesvol zijn op Google-platforms.
Bron: YouTube
Vergelijkbare afbeelding: screenshot van YouTube.com/GoogleSearchCentral, 2023 Kunnen.

Relevante berichten