“Meta” wees 1,3 miljard toe aan de EU. $ boete voor privacyschendingen

De Europese Unie heeft Metai een recordboete van $ 1,3 miljard opgelegd wegens het overtreden van wetten voor gegevensoverdracht.

Wat is er gebeurd. Facebook heeft de gegevens van EU-burgers overgedragen aan de VS in strijd met de algemene verordening gegevensbescherming (AVG) van de EU, zegt de Ierse gegevensbeschermingscommissie. Het Europese hoofdkantoor van Meta is gevestigd in Dublin.

Wat de resolutie betekent Jaar. Het bevel gaf Meta vijf maanden de tijd om toekomstige doorgiften van persoonsgegevens naar de VS te stoppen en zes maanden om de onrechtmatige verwerking en opslag van EU/EER-gebruikersgegevens in de VS te stoppen.

Waarom kan het ons schelen? Als de beslissing wordt aanvaard, zou Facebook enorme hoeveelheden gegevens moeten verwijderen en zijn IT-systemen op een zeer fundamentele manier moeten herzien. Het zou ook een enorme impact hebben op elk bedrijf dat gegevens overdraagt ​​tussen de twee domeinen.

Alleen op Facebook. Het besluit is alleen van toepassing op Facebook en niet op andere platforms die eigendom zijn van Meta (zoals Instagram).

Wat Mete zegt. Het bedrijf is van plan in beroep te gaan, aldus Nick Clegg, Meta’s president of global affairs, en Jennifer Newstead, general counsel, in een verklaring:

  • “Deze beslissing is gebrekkig, ongerechtvaardigd en schept een gevaarlijk precedent voor veel andere bedrijven die gegevens uitwisselen tussen de EU en de VS.”

Conflict van wetten. De beste hoop op behoud van een oplossing is een nieuwe overeenkomst voor gegevensoverdracht tussen de VS en de EU. Tot 2020 deze transmissies werden beschermd onder de Privacy Shield-overeenkomst tussen de twee regeringen. Dat jaar verklaarde het hoogste gerechtshof van de EU het verdrag ongeldig, omdat het oordeelde dat het de EU-burgers niet voldoende beschermde tegen de gegevens van Amerikaanse spionagebureaus. De onderhandelingen zijn gaande sinds de uitspraak van het Hooggerechtshof. Vorig jaar kondigden president Biden en de president van de Europese Unie Ursula von der Leyen de hoofdlijnen van een overeenkomst aan, maar de details worden nog uitgewerkt. Het besluit zou de druk op de VS kunnen vergroten om dit te doen. De complexiteit van de problemen maakt het echter moeilijk om snel te handelen. Post “Meta” EU toegewezen 1,3 miljard $boete voor privacyschendingen verscheen eerst op Search Engine Land.

Relevante berichten