Nieuwsinhoud verdwijnt mogelijk van Meta in Canada

Meta dreigt nieuwsinhoud van Facebook en Instagram in Canada te verwijderen als de voorgestelde wetgeving om een ​​systeem voor “eerlijke inkomstendeling” te creëren, wet wordt.

Waarom kan het ons schelen? Uitgevers die afhankelijk zijn van verkeer, betrokkenheid of merkbekendheid van Meta-eigendommen, kunnen aanzienlijke verliezen lijden als nieuwsinhoud wordt geblokkeerd.

Wat Meta zei. “We zullen een einde moeten maken aan de beschikbaarheid van nieuwscontent op Facebook en Instagram in Canada”, zegt Nick Clegg, president global affairs van Meta. Hij noemde het “slechte wetgeving”, voegde hij eraan toe dat het van Canada “de eerste democratie zou maken die een prijs vaststelt voor gratis links naar websites, wat indruist tegen de wereldwijde normen”, meldde Bloomberg. Vorig jaar dreigde Meta nieuws van zijn platform te halen vanwege een Amerikaanse wet die nieuwsbedrijven toestond collectief te onderhandelen met sociale platforms over de voorwaarden waarop hun materiaal op hun sites verschijnt. Facebook had in 2021 ook een aparte confrontatie met Australië.

Wet op het online nieuws. Bekend als Bill C-18, stelt het “een regime voor om digitale platforms te reguleren die fungeren als tussenpersonen in het Canadese nieuwsmedia-ecosysteem om het eigen vermogen op de Canadese digitale nieuwsmarkt te vergroten”, aldus de website van de Canadese regering.

Google heeft de toegang tot nieuws in Canada al beperkt. Eerder dit jaar testte Google het blokkeren van nieuws op alle sites van Canadese uitgevers, Google Search, Google Discover en andere Google-platforms. Deze test was beperkt tot minder dan 4% van de Canadezen. In februari vertelde een Google-woordvoerder aan Search Engine Land dat dit “een mogelijke productreactie op Bill C-18” was. Het bericht Nieuwsinhoud verdwijnt mogelijk van Meta in Canada verscheen eerst op Search Engine Land.

Relevante berichten