John Mueller van Google verklaart de verwarring van WebP-beeldindexering

Een recente discussie op het r/BigSEO-forum op Reddit bracht enige verwarring aan het licht over de manier waarop Google WebP-afbeeldingen behandelt als het gaat om indexering. John Mueller, Google’s Search Advocate, woog zich over de kwestie en legde uit waarom WebP-afbeeldingen worden weergegeven in het Google Search Console-rapport ‘Gedetecteerd – momenteel niet geïndexeerd’.

Mueller gaat in op de zorgen van Reddit-gebruikers

Een Reddit-gebruiker stelde de vraag of de Google Search Console-rapporten veel ‘Gescand – Momenteel niet geïndexeerd’-vermeldingen voor WebP-afbeeldingen bevatten. Als antwoord legde Mueller uit dat WebP-afbeeldingen niet worden geïndexeerd als HTML-pagina’s omdat het afbeeldingsbestanden zijn en geen webpagina’s. Een andere gebruiker vroeg of het rapport “gescand – momenteel niet geïndexeerd” alleen WebP-afbeeldingen toont, of dat ook andere afbeeldingsformaten (bijv. JPEG, PNG, GIF) kunnen worden weergegeven. Daarnaast vroegen ze Mueller waarom afbeeldingen in het rapport worden opgenomen als ze niet als HTML kunnen worden geïndexeerd, en of CSS- en JS-bestanden ook in het rapport kunnen worden weergegeven. Mueller bood meer verduidelijking en legde uit dat dit meestal gebeurt als iets lijkt op een webpaginalink die naar een URL verwijst, of als de “extensie” er vaag uitziet (zoals .php of geen). Hij benadrukte dat hij niet denkt dat dit fenomeen zich beperkt tot WebP-afbeeldingen.

Fragmenten uit de interactie van Mueller

De antwoorden van Mueller op Reddit bieden waardevolle inzichten voor website-eigenaren en SEO’s:

 • WebP-afbeeldingen en andere afbeeldingsindelingen worden niet geïndexeerd als HTML-pagina’s.
 • Afbeeldingsbestanden kunnen worden weergegeven in het rapport ‘Geverifieerd – Momenteel niet geïndexeerd’ als de link eruitziet als een webpagina-URL of als de extensie onduidelijk is.

Wat is WebP?

WebP is een videoformaat ontwikkeld door Google in 2010. Het heeft aandacht gekregen voor zijn voordelen in webontwikkeling en SEO. Het formaat biedt uitstekende lossless en lossy compressie voor afbeeldingen op het web, wat resulteert in snellere laadtijden. Het gebruik van WebP-afbeeldingen op uw website heeft verschillende voordelen:

 • Kleinere bestandsgroottes: WebP-afbeeldingen zijn vaak kleiner dan andere formaten zoals JPEG en PNG.
 • Flexibele beeldweergave: WebP ondersteunt lossy en lossless compressie, transparantie (zoals PNG) en animatie (zoals GIF), waardoor het veelzijdig is voor een verscheidenheid aan videobehoeften.
 • Verbeterde websiteprestaties: Snellere laadtijden kunnen een positieve invloed hebben op SEO, aangezien de zoekalgoritmen van Google de voorkeur geven aan websites die snel laden.

Overwegingen en uitdagingen

Er zijn echter verschillende uitdagingen waarmee u rekening moet houden bij het gebruik van WebP:

 • Browser-compatibiliteit: Niet alle browsers ondersteunen WebP. Fallback-opties zijn vereist voor browsers die dit formaat niet ondersteunen.
 • Video kwaliteit: Lossy WebP-compressie kan soms de videokwaliteit verminderen.
 • Conversie en opslag: Het converteren en opslaan van native- en WebP-versies kan het beeldbeheer van uw site bemoeilijken.

WebP-afbeeldingen gebruiken voor SEO

Overweeg het volgende om het meeste uit WebP-beeld-SEO te halen:

 • Een hogere websitesnelheid kan uw SEO-ranking verhogen.
 • Gebruik een HTML-element om verschillende afbeeldingen op verschillende apparaten weer te geven, WebP-afbeeldingen te renderen naar browsers die ze ondersteunen, en JPEG of PNG naar andere.
 • Vind de juiste balans tussen bestandsgrootte en kwaliteit, zodat uw afbeeldingen er goed uitzien wanneer ze snel worden geladen.

Hoewel WebP geen perfecte oplossing is om laadtijden te verbeteren, kan het bij correct gebruik helpen om uw website te optimaliseren.
Themaafbeelding gemaakt door de auteur met behulp van Midjourney

Relevante berichten