Twitter-alternatieven: kunnen deze opkomende microblogging-netwerken slagen?

Twitter-alternatieven: kunnen deze opkomende microblogging-netwerken slagen? post thumbnail image
Sinds Elon Musk CEO van Twitter werd en duizenden werknemers ontsloeg, hebben ex-Twitter-medewerkers en Big Tech-rivalen zich gericht op het bouwen van alternatieven voor Twitter. Hoewel niets nog kan concurreren met het Twitter-publiek van 556 miljoen leden, bieden ze een nieuwe start voor degenen die ontevreden zijn over de politiek van Twitter. Onder leiding van ex-Twitter-medewerkers en andere Big Tech-namen bieden deze opkomende microblogging-netwerken nieuwe platforms voor expressie zonder angst voor censuur, verlies van privacy en algoritmische controle. Laten we eens kijken naar de meest populaire Twitter-alternatieven en hun functies en potentiële impact.

Wat zijn de nieuwe Twitter-alternatieven?

Spill, opgericht door ex-Twitter-medewerkers, is van plan blockchain-technologie te gebruiken om makers van inhoud op het chatplatform te belonen. U kunt uw gebruikersnaam nu reserveren en een melding ontvangen wanneer deze live gaat. T2, ook ontwikkeld door ex-Twitter-medewerkers, biedt Twitter-gebruikers verificatiecontroles met legacy-verificatie. (Ik hoop dat je een screenshot van je profiel hebt gemaakt voordat het oude goedgekeurde programma verliep.) Twitter-alternatieven: kunnen deze opkomende microblogging-netwerken slagen?Screenshot van T2, 2023 in april Gesteund door voormalig Twitter-CEO Jack Dorsey, begon Bluesky als een community die alleen op uitnodiging toegankelijk is, gebouwd op het AT-protocol voor grootschalige gedistribueerde sociale applicaties. De Bluesky-app is meer dan 245.000 keer gedownload. Ex-Twitter-medewerkers zijn niet de enigen die investeren in de concurrentie van Twitter. Opgericht door voormalig Waze CEO Noam Bardin, brengt Post.news lezers in contact met hun favoriete uitgevers zonder advertenties of abonnementskosten. Ze bieden een gratis blauw vinkje aan. Twitter-alternatieven: kunnen deze opkomende microblogging-netwerken slagen?Screenshot van Post.news, 2023 in april Substack introduceerde Notes, waarmee Substack-gebruikers korte updates kunnen plaatsen om met lezers in contact te komen. Deze updates verschijnen in een Twitter-achtige stream binnen de Substack-app. Twitter-alternatieven: kunnen deze opkomende microblogging-netwerken slagen?Screenshot van Substack, 2023 in april Geverifieerde vinkjes geven Substack-auteurs aan met honderden tot tienduizenden betaalde abonnees. Meta heeft de ontwikkeling van Barcelona/P92, een “gedecentraliseerd” tekstupdateplatform, bevestigd. Sommigen noemen het Instagram-tekst. De verhuizing is niet verrassend, aangezien Meta heeft geëxperimenteerd met meer op tekst gebaseerde functies voor Instagram, zoals Notes en Broadcast Channels.

Hoe succesvol zijn Twitter-alternatieven?

Mastodon, een open source, gedecentraliseerd platform ontwikkeld door ActivityPub, stelt gebruikers in staat om zonder advertenties of algoritmen verbinding te maken met anderen. Volgens de statistiekenpagina heeft Mastodon meer dan zes miljoen gebruikers, maar dan in 2023 in april slechts iets meer dan een zesde zijn actieve gebruikers. Twitter-alternatieven: kunnen deze opkomende microblogging-netwerken slagen?Screenshot van Mastodon, 2023 in april Dit is een indrukwekkend platform dat in 2022 werd gelanceerd. begin november. Er zijn verschillende microblogsites gemaakt om mensen te targeten die vonden dat hun stem werd onderdrukt op Twitter en andere reguliere platforms vanwege hun politieke opvattingen. Parler was een favoriet van miljoenen conservatieven. Het werd gelanceerd in 2018 en werd overgenomen door Starboard. De nieuwe eigenaren zien “enorme kansen in meerdere sectoren om gemarginaliseerde of zelfs ronduit gecensureerde gemeenschappen te blijven dienen – zelfs buiten de binnenlandse politiek.” Gettr is opgericht in 2021 om de vrijheid van meningsuiting zonder politieke discriminatie te ondersteunen en heeft meer dan zeven miljoen gebruikers in 192 landen. Trump Media- en Technologiegroep 2022 gelanceerd, Truth Social heeft meer dan vijf miljoen gebruikers. Hoewel het ook is gebouwd rond vrijheid van meningsuiting, censureert het naar verluidt ook inhoud.

Zijn Twitter-alternatieven de moeite waard om lid van te worden?

Als je naar de geschiedenis van sociale media kijkt, bestaan ​​veel sociale netwerksites al enkele jaren. Overweeg Orkut (2004-2014) en Google+ (2011-2019) van Google. Beide platforms verzamelden honderden miljoenen gebruikers, maar konden niet concurreren met Facebook, Instagram en Twitter. Het maakt niet uit welke persoon of organisatie het platform heeft gemaakt. Elk sociaal netwerk was ooit nieuw, maar niet elk netwerk is gebouwd om lang mee te gaan. Als je vroeg in de sociale wereld duikt, kun je jezelf vestigen als een autoriteit in een omgeving met minder concurrentie. Zelfs als het de tand des tijds niet doorstaat, kunt u nog steeds profiteren van een early adopter. Hier zijn enkele dingen om te overwegen:
  • Praten uw klanten erover? Als genoeg klanten vragen of je op een bepaald sociaal netwerk zit, zou je moeten begrijpen waarom.
  • Gebruiken uw concurrenten het? Als uw concurrenten een betrokken publiek hebben op een bepaald netwerk, moet u daar rekening mee houden.
  • Heb je daar tijd voor? Als u middelen van een gevestigd winstgevend kanaal moet opofferen, moet u het idee volgend kwartaal opnieuw bekijken.
Een van de voordelen van de nieuwe concurrenten van Twitter: je hoeft je status niet veel bij te werken. In tegenstelling tot platforms die profielen, pagina’s, groepen, blogs enz. aanbieden, kunt u zich met één enkel profiel en eenvoudige tekstupdates in veel nieuwe netwerken vestigen. Als je in een nieuw microblogging-netwerk wilt duiken, is hier een eenvoudige strategie:
  • Groepeer browserbladwijzers en app-pictogrammen voor nieuwe sociale netwerken.
  • Kopieer de volgende tekstupdate die u wilt delen op Twitter, LinkedIn, enz.
  • Wanneer u een update deelt, plakt u deze in uw profielen op andere microblognetwerken.
  • Controleer berichten en communiceer met mensen die geïnteresseerd zijn in uw inhoud.
  • Ontvang updates van degenen die u volgt.
Naarmate er nieuwe sociale platforms blijven verschijnen, valt nog te bezien of Twitter met succes zal worden onttroond. Eén ding is echter zeker: het steeds evoluerende landschap van sociale media opent nieuwe kansen voor innovatie, creativiteit en communicatie en verlegt de grenzen van wat we in de toekomst kunnen verwachten van digitale interacties. Uitgelichte afbeelding: Kaspars Grinvalds/Shutterstock

Relevante berichten