ChatGPT-verbod opgeheven: OpenAI voldoet aan de Italiaanse privacyregelgeving terwijl de EU-AI-wetgeving vooruitgaat

ChatGPT-verbod opgeheven: OpenAI voldoet aan de Italiaanse privacyregelgeving terwijl de EU-AI-wetgeving vooruitgaat post thumbnail image

OpenAI heeft met succes voldaan aan de vereisten van de Italiaanse Garante en het bijna maandlange verbod op ChatGPT in Italië opgeheven. Het bedrijf heeft verschillende verbeteringen aangebracht aan zijn diensten, waaronder het verduidelijken van het gebruik van persoonlijke gegevens om te voldoen aan de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming. Het probleem komt naarmate de Europese Unie dichter bij de goedkeuring van de Artificial Intelligence Act komt, die tot doel heeft AI-technologieën te reguleren en die in de toekomst van invloed kan zijn op het genereren van AI-tools.

OpenAI valt onder de garantie

Volgens een verklaring van het Italiaanse Garante heeft OpenAI de problemen met Garante opgelost en een einde gemaakt aan de bijna een maand durende ban op ChatGPT in Italië. Garante twitterde: “#GarantePrivacy erkent de vooruitgang die is geboekt door #OpenAI om technologische vooruitgang in evenwicht te brengen met respect voor individuele rechten en verwacht dat het bedrijf blijft werken om te voldoen aan de Europese wetgeving inzake gegevensbescherming. Om aan het verzoek van Garante te voldoen, heeft OpenAI de volgende stappen ondernomen:

  • Verduidelijkte informatie over het gebruik van persoonsgegevens en het maken van taalmodellen.
  • Het privacybeleid bijgewerkt en zichtbaarder gemaakt tijdens het registratieproces.
  • Leeftijdsverificatie toegevoegd aan de Italiaanse welkomstpagina en het registratieproces.
  • Biedt meer informatie over het beheer van gebruikersgegevens, inclusief het exporteren en verwijderen van ChatGPT-gegevens.
  • Er wordt meer informatie gedeeld over hoe uw gegevens de modelprestaties verbeteren.
  • Er is een opt-out formulier gemaakt voor gebruikers die niet willen dat hun persoonlijke gegevens worden gebruikt.

ChatGPT-verbod opgeheven: OpenAI voldoet aan de Italiaanse privacyregelgeving terwijl de EU-AI-wetgeving vooruitgaatScreenshot van ChatGPT, 2023 in april Hoewel OpenAI deze klacht heeft opgelost, is het niet de enige juridische hindernis waarmee AI-bedrijven in de EU worden geconfronteerd.

De AI-wet is op weg om wet te worden

Voordat ChatGPT in twee maanden tijd 100 miljoen gebruikers aantrok, stelde de Europese Commissie een EU-wet inzake kunstmatige intelligentie voor om de ontwikkeling van AI te reguleren. Deze week, na bijna twee jaar, hebben leden van het Europees Parlement naar verluidt ermee ingestemd om de AI-wet van de EU naar de volgende fase van het wetgevingsproces te verplaatsen. Wetgevers zouden de details kunnen uitwerken voordat ze in de komende paar maanden gaan stemmen. Het Future of Life Institute publiceert een tweewekelijkse nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen op het gebied van AI-wetgeving in de EU en de pers. Een recente open brief van FLI aan alle AI-labs om de ontwikkeling van AI zes maanden op te schorten, heeft meer dan 27.000 handtekeningen opgeleverd. Bekende namen die de pauze ondersteunen, zijn Elon Musk, Steve Wozniak en Yoshua Bengio.

Hoe kan de daad van AI generatieve AI beïnvloeden?

Volgens de AI-wetgeving van de EU zou kunstmatige-intelligentietechnologie worden geclassificeerd op basis van het risiconiveau. Hulpmiddelen die de veiligheid en rechten van mensen kunnen aantasten, zoals biometrische technologie, zouden aan strengere regelgeving en overheidstoezicht moeten worden onderworpen. Generatieve AI-tools moeten ook het gebruik van auteursrechtelijk beschermd materiaal voor trainingsgegevens openbaar maken. In het licht van hangende rechtszaken over open source en auteursrechtelijk beschermde kunst die wordt gebruikt door GitHub Copilot, StableDifision en anderen. voor trainingsgegevens zou dit een bijzonder interessante ontwikkeling zijn. Zoals met de meeste nieuwe wetgeving, zullen AI-bedrijven nalevingskosten moeten maken om ervoor te zorgen dat tools voldoen aan de wettelijke vereisten. Grotere bedrijven zullen de extra kosten kunnen opvangen of doorberekenen aan gebruikers dan kleinere bedrijven, waardoor ondernemers mogelijk minder innovatie en ondergefinancierde startups nodig hebben.

Uitgelichte afbeelding: 3rdtimeluckystudio/Shutterstock

Relevante berichten