YouTube pakt auteursrechtkwesties aan, biedt muziekalternatieven

In een recente video legt YouTube de auteursrechtregels uit en behandelt het misvattingen over het gebruik van muziek in lange video’s. Daarnaast biedt YouTube waardevolle bronnen om u te helpen auteursrechtveilige muziek te vinden en te gebruiken, zodat u inkomsten kunt genereren met uw inhoud en vrij bent van waarschuwingen vanwege auteursrechtklachten. Dit is wat je moet weten over het gebruik van auteursrechtelijk beschermde muziek op YouTube.

YouTube en auteursrechtelijk beschermde muziek

Artiesten en muziekmaatschappijen bezitten het auteursrecht op hun liedjes en hebben het recht om te bepalen hoe anderen ze gebruiken. YouTube verwerkt verwijderingsverzoeken wegens auteursrechtschending in overeenstemming met de auteursrechtwetgeving, dus je moet deze regels volgen bij het uploaden van inhoud. Wanneer je een video uploadt die auteursrechtelijk beschermde muziek bevat, kan de video worden onderworpen aan een Content ID-claim, waardoor YouTube kan worden geblokkeerd of het niet meer geschikt is voor het genereren van inkomsten. Als alternatief kunt u een waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht ontvangen en wordt de inhoud verwijderd. Het is belangrijk op te merken dat YouTube Shorts anders werkt, dus je kunt zonder beperkingen muziek uit de Shorts-audiobibliotheek gebruiken.

Er bestaat een algemene misvatting over auteursrecht op YouTube

Er zijn enkele misvattingen over hoe auteursrecht werkt op YouTube en videomakers moeten de volgende punten begrijpen.

  • Voordat u inhoud naar YouTube uploadt, moet u alle benodigde rechten verkrijgen.
  • Erkenning van de eigenaar van het auteursrecht of het gebruik van een disclaimer vormt geen toestemming om het auteursrechtelijk beschermde werk te gebruiken.
  • Zelf iets opnemen garandeert niet dat je het recht hebt om het te uploaden, zeker niet als het muziek van iemand anders bevat.
  • Er is geen minimale tijd om de muziek van iemand anders te gebruiken. Zelfs na een paar seconden kan een claim worden ingediend of kan deze worden ingetrokken.
  • De aanwezigheid van vergelijkbare video’s op YouTube betekent niet dat je het recht hebt om dezelfde inhoud te publiceren.

Rechtbanken hebben het laatste woord om te bepalen of inhoud onder een uitzondering op het auteursrecht valt, zoals redelijk gebruik of eerlijke handel.

Muziek gebruiken in YouTube-video’s zonder auteursrechtkwesties

YouTube biedt verschillende opties om videomakers te helpen muziek in hun video’s te gebruiken zonder zich zorgen te hoeven maken over auteursrechten of minder geld te verdienen met muziek:

  • YouTube-audiobibliotheek: Iedereen heeft toegang tot de audiobibliotheek van YouTube, waar je gratis muziek en geluidseffecten kunt downloaden. Tracks zijn auteursrechtelijk beschermd en leiden niet tot een Content ID-claim of hebben geen invloed op de status voor het genereren van inkomsten.
  • Muziek door de makers (Voor leden van het YouTube-partnerprogramma): Creator Music combineert de audiobibliotheek van YouTube met de kernmuziekbibliotheek. Als je deelneemt aan het YouTube-partnerprogramma, kun je deze tracks gebruiken zonder inkomsten te verliezen.

Beide opties bieden zoek- en filterfuncties, waardoor het gemakkelijk is om de perfecte track te vinden. Voor sommige nummers in de YouTube-audiobibliotheek is een naamsvermelding vereist, die eenvoudig kan worden gekopieerd en in de videobeschrijving kan worden geplakt. YouTube breidt zijn muziekcatalogus voortdurend uit, waardoor je meer mogelijkheden krijgt om je video’s te verbeteren zonder een Content ID-claim of waarschuwing vanwege een auteursrechtklacht. Bekijk voor meer informatie de bronnen van YouTube over de audiobibliotheek, het licentiëren van Creator Music-nummers en het begrijpen van copyright en Content ID.
Bron: YouTube
Uitgelichte afbeelding: ssi77/Shutterstock

Relevante berichten