Google slaat terug: juridische overwinning tegen distributeurs van CryptBot-malware

Google voert zijn inspanningen op om cybercriminaliteit te bestrijden, aangezien de technologiegigant onlangs een juridische overwinning heeft aangekondigd tegen de distributeurs van de beruchte CryptBot-malware.

Omgaan met cybercriminelen

Als laatste stap in zijn campagne tegen cybercriminelen heeft Google met succes een civiele rechtszaak aangespannen tegen de malwaredistributeurs die verantwoordelijk zijn voor CryptBot, een type malware dat is ontworpen om gevoelige informatie van computers van gebruikers te stelen. Google schat dat CryptBot alleen al in het afgelopen jaar ongeveer 670.000 computers heeft geïnfecteerd, voornamelijk gericht op Google Chrome-gebruikers. Een federale rechter in het zuidelijke district van New York wees de civiele rechtszaak af. Dit vertegenwoordigt de voortdurende toewijding van Google aan het verstoren van ecosystemen van cybercriminelen die internetgebruikers willen uitbuiten. Dit volgt op het succes van Google vorig jaar toen de exploitanten van het Glupteba-botnet ter verantwoording werden geroepen.

CryptBot-malware begrijpen

Geclassificeerd als een infostealer, kan CryptBot gevoelige gegevens van de computers van slachtoffers identificeren en extraheren, waaronder authenticatiereferenties, logins van sociale media-accounts, cryptocurrency-portefeuilles en meer. De gestolen gegevens worden vervolgens verzameld en verkocht aan kwaadwillenden voor gebruik in datalekcampagnes. Cybercriminelen die CryptBot verspreiden, bieden kwaadwillig aangepaste versies van populaire softwarepakketten zoals Google Earth Pro en Google Chrome aan aan nietsvermoedende gebruikers. De malware richt zich op Google Chrome-gebruikers, wat de Cybercrime Investigation Group (CCIG) en Threat Analysis Group (TAG) van Google ertoe aanzet actie te ondernemen tegen de distributeurs.

Juridische strategie en verstoringen

De rechtszaak van Google was gericht tegen verschillende belangrijke CryptBot-distributeurs waarvan wordt aangenomen dat ze in Pakistan zijn gevestigd en een wereldwijde criminele onderneming leiden. De juridische klacht omvat claims van computerfraude en -misbruik en inbreuk op handelsmerken. Om de verspreiding van CryptBot te voorkomen, heeft de rechtbank een tijdelijk straatverbod verleend waardoor Google bestaande en toekomstige domeinen die verband houden met de verspreiding van de malware kan verwijderen. De maatregel zal naar verwachting de verspreiding van nieuwe infecties en de groei van CryptBot vertragen, terwijl het een juridisch precedent schept en degenen die profiteren van criminele activiteiten nauwkeurig onderzoekt.

Bescherming tegen malware

Om gebruikers te beschermen tegen cyberdreigingen, beveelt het Cybercrime Support Network verschillende stappen aan die individuen kunnen nemen om zichzelf te beschermen tegen malware zoals CryptBot:

  • Download van vertrouwde bronnen, zoals officiële websites of app-winkels, en let op de Safe Browsing-waarschuwingen van Chrome.
  • Voordat u software downloadt, moet u uw onderzoek doen en recensies lezen.
  • Houd uw besturingssysteem en alle software die u gebruikt up-to-date, inclusief het installeren van beveiligingspatches en het oplossen van bugs.

Een blik op de toekomst

De recente rechtszaak van Google tegen de CryptBot-malwaredistributeurs is een belangrijke stap in de richting van het ter verantwoording roepen van cybercriminelen. Door juridische stappen te ondernemen tegen degenen die botnets beheren en degenen die financieel profiteren van het verspreiden van malware, werkt Google aan het verbeteren van de veiligheid van internetgebruikers. Google heeft zijn betrokkenheid bij deze zaak uitgesproken en is van plan deze inspanning voort te zetten.
Uitgelichte afbeelding: Eviart/Shutterstock.
Bron: Google

Relevante berichten