ChatGPT en Generative AI-tools worden over de hele wereld geconfronteerd met juridische problemen

ChatGPT en Generative AI-tools worden over de hele wereld geconfronteerd met juridische problemen post thumbnail image

Het recente verbod op ChatGPT in Italië is slechts een van de vele potentiële juridische uitdagingen waarmee OpenAI wordt geconfronteerd. Terwijl de Europese Unie een wet op kunstmatige intelligentie wil aannemen, de Verenigde Staten AI-wetgeving opstellen en het Verenigd Koninkrijk bestaande agentschappen aanbeveelt om AI te reguleren, hebben ChatGPT-gebruikers over de hele wereld klachten ingediend tegen OpenAI over mogelijke beveiligingsproblemen.

OpenAI en wereldwijde beveiligingsproblemen

Het Center for AI and Digital Policy heeft een klacht ingediend bij de Federal Trade Commission om te voorkomen dat OpenAI nieuwe ChatGPT-modellen ontwikkelt totdat er vangrails zijn geplaatst. Het Italiaanse Garante is een onderzoek gestart naar OpenAI na een recent datalek en leeftijdsbeperking om jongere gebruikers te beschermen tegen ongepaste, door AI gegenereerde inhoud tijdens de registratie. De Ierse gegevensbeschermingscommissie is van plan samen te werken met het Italiaanse Garante en de EU-gegevensbeschermingscommissie om te bepalen of ChatGPT de privacywetgeving heeft geschonden. Zweedse en Spaanse privacytoezichthouders zijn niet van plan om ChatGPT nu te onderzoeken, maar in de toekomst misschien wel als gebruikers klachten indienen over de AI-technologie, aldus Reuters. En dit zijn nog maar enkele van de recente klachten, onderzoeken en opmerkingen uit verschillende landen over de verantwoording van AI-bedrijven. Ondertussen zei Ulrich Kelber, een woordvoerster van de regionale federale commissaris voor gegevensbescherming in Duitsland, dat een vergelijkbaar verbod als in andere landen zou kunnen komen als OpenAI de AVG of vergelijkbaar beleid schendt. Maar Volker Wissing, de Duitse minister van transport en digitale infrastructuur, zei dat een verbod niet de beste manier was. “Wat we nodig hebben, is geen verbod op kunstmatige-intelligentieprogramma’s, maar manieren om waarden als democratie en transparantie te waarborgen”, zegt Wissing. Canada lijkt ook het voorbeeld te volgen nadat het Office of the Privacy Commissioner een onderzoek heeft geopend naar een klacht over het verzamelen van persoonlijke gegevens door ChatGPT zonder toestemming. En in Frankrijk gaf Jean-Noël Barrot, minister van Digitale Transitie en Telecommunicatie, commentaar op de golf van AI-opwinding en vervolgens AI-angst. Het plan van het land lijkt te zijn om AI-technologie onder de knie te krijgen en modellen en technologieën te creëren die de Franse waarden ondersteunen.

Zullen landen ChatGPT permanent verbieden?

OpenAI heeft onlangs een veelgestelde vraag voor Italiaanse gebruikers gepubliceerd, waarin het zijn toewijding aan het bouwen van veilige, nauwkeurige en privésystemen opnieuw bevestigt. Maar hoe waarschijnlijk is het dat het onderzoek van OpenAI zal leiden tot een permanent verbod op zijn technologie in Italië en andere landen? Aangezien een rechter in Colombia onlangs ChatGPT gebruikte om een ​​rechterlijke beslissing te nemen, en een andere rechter in India het gebruikte om een ​​borgtochtbeslissing te nemen, heeft OpenAI wat kansen in zijn voordeel. ChatGPT+ met het GPT-4-model biedt een verrassend evenwichtige kijk op de impact en risico’s van de technologie. In reactie op de oproep “Moet een land als Italië ChatGPT verbieden vanwege gegevensverwerking?”, reageert ChatGPT+: “Dataprivacy: het is essentieel dat AI-systemen voldoen aan de regelgeving inzake gegevensbescherming, zoals de EU Algemene Verordening Gegevensbescherming. AVG). Het is erg belangrijk dat ChatGPT zich aan deze regels houdt en de privacy van gebruikers respecteert. Als er zorgen zijn over de omgang met gegevens, is het de moeite waard om te onderzoeken of OpenAI voldoet aan de relevante regelgeving. Het antwoord gaat verder met een overzicht van AI-voordelen, ethiek en vooroordelen, concurrentievermogen en alternatieven.
chatgpt reactie op promptScreenshot van ChatGPT, 2023 in april Als een land geen toegang heeft tot ChatGPT, kunnen sommige gebruikers er natuurlijk wel toegang toe krijgen via een Virtual Private Network (VPN)-service. Google Trends laat zien dat Italië begin april een piek had in VPN-zoekopdrachten, die samenviel met het ChatGPT-verbod.

Kunnen rechtszaken tegen OpenAI-technologie gevolgen hebben voor consumenten?

Zijn OpenAI-gebruikers wettelijk verantwoordelijk voor problemen die voortvloeien uit het gebruik en de uitvoer van de tools? Dit is onderworpen aan de gebruiksvoorwaarden van OpenAI. Als gebruikers OpenAI-voorwaarden of -beleid hebben geschonden door tools zoals ChatGPT of de API te gebruiken, zijn ze mogelijk verantwoordelijk voor hun eigen verdediging. OpenAI garandeert niet dat zijn diensten altijd zullen werken zoals verwacht of dat bepaalde inhoud (invoer en uitvoer van een generatieve AI-tool) veilig is – er wordt opgemerkt dat het niet verantwoordelijk kan worden gehouden voor dergelijke resultaten. Het hoogste bedrag dat OpenAI aanbiedt om gebruikers te compenseren voor schade veroorzaakt door de tools, is het bedrag dat de gebruiker het afgelopen jaar voor de services heeft betaald, of $ 100 als er geen andere regionale wetten van toepassing zijn.

Meer AI-rechtszaken

Bovenstaande gevallen zijn slechts het topje van de AI-juridische ijsberg. OpenAI en zijn collega’s worden geconfronteerd met aanvullende juridische uitdagingen, waaronder de volgende.

  • Een Australische burgemeester klaagt OpenAI mogelijk aan wegens laster vanwege onjuiste informatie over hem verstrekt door ChatGPT.
  • GitHub Copilot wordt geconfronteerd met een class action-rechtszaak over de wettelijke rechten van de makers van de open source Copilot-trainingsgegevens.
  • Stability AI, DeviantArt en Midjourney worden geconfronteerd met een class action-rechtszaak over het gebruik van StableDiffusion, dat auteursrechtelijk beschermde kunst gebruikte in zijn trainingsgegevens.
  • Getty Images heeft een rechtszaak aangespannen tegen Stability AI wegens het gebruik van auteursrechtelijk beschermde inhoud van Getty Images in haar trainingsgegevens.

Elk geval kan de toekomst van AI-ontwikkeling op zijn kop zetten.
Uitgelichte afbeelding: Giulio Benzin/Shutterstock

Relevante berichten