Google en iFrames: de mythen ontkrachten, de SEO-impact begrijpen

Negeert Google iframes? Een recente Reddit-thread leidde tot een debat onder SEO-professionals. De gebruiker die de thread startte, denkt dat Google niet controleert op iframes, maar klopt die aanname? Dit artikel ontkracht de mythen rond het vermogen van Google om iframes te crawlen, onderzoekt de reactie van Mueller en bespreekt de SEO-implicaties.

Mythe: Google controleert iFrames niet.

Historisch gezien was er een tijd dat zoekmachines het moeilijk vonden om inhoud binnen een iframe te crawlen en te indexeren. Bots van zoekmachines hadden geen toegang tot de inhoud van het iframe en in sommige gevallen konden ze het iframe niet verlaten om verder te gaan met het crawlen van de rest van de site. Ook werd vaak aangenomen dat iframe-inhoud bij een andere site hoorde, waardoor het onduidelijk was of deze geïndexeerd moest worden.

Realiteit: Google kan en zal iFrames inspecteren.

In tegenstelling tot mijn Reddit-gebruiker heeft Google grote vooruitgang geboekt op het gebied van iframe-validatie. Tegenwoordig kan Google rechtstreeks een iframe weergeven en de inhoud ervan insluiten als onderdeel van de hostpagina. Dit proces wordt ook wel “DOM flattening” genoemd. Mueller loste het probleem op door op de thread te reageren met de volgende inzichten: “Google probeert iframe-inhoud te crawlen en op te nemen in de geïndexeerde pagina, indien toegestaan. Maar het is niet altijd triviaal en ik weet niet hoe andere zoekmachines ermee omgaan. Als u iets heeft dat u echt wilt indexeren in de context van de pagina, dan zou ik het graag rechtstreeks opnemen in plaats van te vertrouwen op een iframe. Mueller ging verder met meer advies voor degenen die ingesloten of iframe-inhoud op hun pagina’s gebruiken:

  • Gebruik de “x-frame-options”-header om iframeing volledig te blokkeren als je dat niet wilt.
  • Gebruik de noindex robots metatags of de x-robots-tag als noch de pagina, noch de ingesloten inhoud hoeft te worden geïndexeerd.
  • Gebruik indexifembedded met noindex als de ingesloten pagina zelf niet moet worden geïndexeerd, maar de inhoud ervan kan worden opgenomen in de pagina die deze framet.

Als u zich zorgen maakt of Google inhoud in iFrames kan zien, kunt u de mobielvriendelijke test van Search Console gebruiken.

iFrames worden over het algemeen niet aanbevolen

Vanwege mogelijke problemen met het indexeren van iFrames, raadt Google aan deze niet zoveel mogelijk te gebruiken. Door belangrijke inhoud rechtstreeks op de pagina in te sluiten of andere insluitmethoden te gebruiken, kunt u betere SEO-resultaten behalen en ervoor zorgen dat Google uw inhoud correct kan indexeren. Hoewel iframes handig kunnen zijn voor het insluiten van externe inhoud zoals video’s en interactieve elementen, moet u zich bewust zijn van de beperkingen bij het ontwerpen van uw website.
Uitgelichte afbeelding: Melisa Parlak/Shutterstock.
Bron: Reddit

Relevante berichten