Servertoewijzing: SEO-voor- en nadelen

Indiening is essentieel voor de prestaties van uw website, zodat Google uw webpagina’s kan crawlen, uw code kan decoderen en de inhoud en structuur ervan kan begrijpen. Het weergaveproces zet deze code vervolgens om in een webpagina waarmee gebruikers kunnen communiceren. Elke webpagina moet worden ontworpen met de eindgebruiker in gedachten, dus het kiezen van het meest effectieve type weergave is essentieel bij het ontwerpen van een website. Elke renderingtechniek heeft voor- en nadelen, dus in de eerste JavaScript-serie behandelen we server-side rendering (SSR). Lees verder om te leren wat server-side is, hoe een server-side proces werkt en de voor- en nadelen ervan.

Wat is Server Rendering (SSR)?

Server-side rendering is wanneer de inhoud van uw website wordt weergegeven op een webserver in plaats van in een browser. Deze server maakt een HTML-bestand aan met gebruikersspecifieke gegevens en stuurt dit naar het apparaat van de gebruiker. De browser interpreteert vervolgens de inhoud en geeft de pagina weer, waardoor de gebruiker een volledig gerenderde HTML-pagina krijgt zonder te wachten op het laden van JavaScript- of CSS-bestanden. Velen beschouwen deze methode als SEO-vriendelijk in vergelijking met weergave aan de clientzijde, maar laten we eerst eens kijken hoe SSR werkt.

Server mapping proces

Zoals we hebben besproken, kunt u met server-side rendering snel uw website-inhoud weergeven zonder dat u toepassingscode hoeft te downloaden en uit te voeren. Maar hoe wordt uw HTML weergegeven op de server als reactie op navigatie?

 • Een gebruiker opent zijn browser en vraagt ​​een webpagina op.
 • De server maakt de geleverde inhoud in een zichtbaar HTML-bestand en stuurt deze naar de gebruiker. De CSS wordt ook weergegeven in de browser, maar de pagina is nog niet interactief.
 • Ondertussen downloadt de browser het JavaScript van de pagina, dat direct beschikbaar is op de server.
 • Nu kan de gebruiker communiceren met de website en verschillende elementen.
 • De browser implementeert JavaScript (het Document Object Model of DOM wordt volledig weergegeven).
 • De pagina is nu volledig geladen en kan reageren op gebruikersinteracties.

Veel populaire JavaScript-frameworks, waaronder Angular en React, maken gebruik van server-side rendering. Social media-reuzen zoals Facebook en Twitter gebruiken ook ingediende inhoud voordat deze naar de gebruiker wordt verzonden. Maar wat zijn de unieke voor- en nadelen van het gebruik van SSR? Hier zijn de voor- en nadelen:
Voordelen van servermapping
Zwakke punten in servermapping
In theorie is het eenvoudiger om inhoud te crawlen en te indexeren. Dit kan compatibiliteitsproblemen veroorzaken. Snellere laadtijden. Hogere serverbelasting voor grotere applicaties. Ideaal voor statische sites. Het gaat de ondernemer kosten. Nauwkeurigere gebruikersstatistieken. Soms kan dit leiden tot inefficiënte caching. Trage paginaweergave, inactiviteit.

Voordelen van servermapping

Snellere laadtijden

SSR werkt alleen de delen van de HTML bij die moeten worden bijgewerkt, wat resulteert in snellere pagina-naar-pagina-overgangen en een veel snellere First Contentful Paint (FCP). Zelfs gebruikers met trage internetverbindingen of verouderde apparaten kunnen direct met uw webpagina’s communiceren. Onthoud dat hoe minder tijd de gebruiker heeft om naar het laadscherm te kijken, hoe beter uw SEO zal zijn.

Makkelijk te indexeren

SSR-sites zijn voor zoekmachines veel gemakkelijker te indexeren dan sites aan de clientzijde. De inhoud wordt weergegeven voordat de pagina wordt geladen, zodat ze geen JavaScript hoeven uit te voeren om deze te lezen en te indexeren.

Ideaal voor statische sites

SSR is geweldig voor statische webpagina’s omdat een statische (of niet-veranderende) pagina sneller op de server kan worden weergegeven voordat deze naar de client wordt verzonden.

Nauwkeurigere gebruikersstatistieken

Met SSR kunt u een gezonde, geoptimaliseerde website onderhouden door snel en nauwkeurig statistieken te verzamelen. In tegenstelling tot rendering aan de clientzijde, zal SSR de server op de hoogte stellen wanneer de gebruiker van de ene pagina naar de andere navigeert. Door te meten hoe ze door uw site navigeren en omgaan met uw inhoud, kunt u uw gebruikersinterface (UI) en gebruikerservaring (UX) continu verbeteren.

Geweldige optimalisatie van sociale media

SSR optimaliseert ook uw pagina’s voor sociale media. Dit betekent dat elke keer dat u uw website-inhoud deelt via sociale media, u een mooie preview krijgt met de paginatitel, beschrijving en afbeelding.

Zwakke punten in servermapping

Hogere serverbelasting voor grotere applicaties

De server draagt ​​de volledige last van verzoeken van gebruikers en bots. Server-side rendering van grotere, complexere applicaties kan de laadtijden verhogen als een knelpunt.

Kostenverhoging

SSR kan complex en duur worden wanneer het moeilijk te onderhouden en te debuggen is en gevoeliger is voor fouten. Om de SSR-applicatie te installeren, moet u de server van uw bedrijf gebruiken, wat hogere bedrijfskosten met zich meebrengt.

Compatibiliteitsproblemen

SSR is mogelijk niet compatibel met sommige bibliotheken en tools van derden, waaronder JavaScript-code.

Langzame inactiviteit van paginaweergave

Zelfs als de gebruiker de pagina onmiddellijk kan bekijken, moet hij wachten tot het downloaden van JavaScript is voltooid voordat hij ermee kan werken.

Inefficiënt cachen

Efficiënte caching is belangrijk voor het ophalen van gegevens, maar SSR betekent dat de HTML van elke pagina anders is. Op een content delivery network (CDN) is dit moeilijker te herkennen, dus gebruikers die een pagina laden die niet door het CDN in de cache is opgeslagen, zullen langere laadtijden ervaren.

Kaders voor serverweergave

Het renderen van de gerenderde inhoud naar de browser is essentieel voor het snel laden van SSR-toepassingsinterfaces. Veel van de frameworks die we hebben gemarkeerd, ondersteunen het uitvoeren van dezelfde applicatie in Node.js, het weergeven in statische HTML en uiteindelijk weergeven in de client. Enkele van de meest populaire frameworks die worden gebruikt om SSR-webontwikkeling te ondersteunen, zijn:

 • Hoek universeel – gebruikt om een ​​Angular-applicatie aan de serverzijde weer te geven.
 • Ember.js – Een JavaScript-framework gericht op schaalbare single-page applicaties.
 • Gatsby.js – Een op React gebaseerd framework dat ideaal is voor het bouwen van statische websites.
 • Volgende.js – JavaScript, een open source framework gebouwd bovenop React.
 • Reageer – Een open source JavaScript-framework en bibliotheek voor het bouwen van herbruikbare UI-componenten.
 • Vue.js – JavaScript wordt voornamelijk geïmplementeerd door systeemontwikkelaars om interactieve gebruikersinterfaces te creëren.

Is serverweergave beter?

SSR verhoogt effectief uw SEO-prestaties door uw pagina’s te indexeren voordat ze in de browser worden geladen. Dit is gunstig voor de organisatie die de webapplicatie ontwikkelt, aangezien deze de betrokkenheidsstatistieken bewaakt voor continue verbetering van de eindklant. Ten slotte moet u bij het kiezen van uw webframework en -architectuur en het type functionaliteit dat u nodig hebt, beslissen hoe het kan worden geïntegreerd met client-side rendering of dynamische rendering.
Meer middelen:

 • Inleiding tot het renderen van SEO
 • Hoe (en waarom) zoekmachines pagina’s rangschikken
 • Hoe zoekmachines werken

Uitgelichte afbeelding: hanss/Shutterstock

Relevante berichten