TikTok’s Amerikaanse toekomst onzeker: CEO staat voor congres

Tijdens een vijf uur durende congreshoorzitting kreeg TikTok-CEO Shou Zi Chew te maken met intensief onderzoek van Amerikaanse wetgevers over de banden van het socialemediaplatform met het Chinese moederbedrijf ByteDance. Wetgevers van beide partijen hebben duidelijke antwoorden geëist over de vraag of TikTok Amerikanen bespioneert voor China. De Amerikaanse regering heeft geprobeerd TikTok uit de lucht te halen en heeft zelfs gedreigd de app in de Verenigde Staten te verbieden. Chew bevindt zich in de moeilijke positie om TikTok af te schilderen als een onafhankelijk bedrijf dat vrij is van de invloed van China. Maar wetgevers bleven sceptisch en noemden China’s verzet tegen de verkoop van TikTok als bewijs van de invloed van het land op het bedrijf. De hoorzitting markeerde een zeldzame blijk van tweeledige eenheid, en de toon was harder dan eerdere hoorzittingen van het congres waarbij Amerikaanse sociale media-executives betrokken waren.

De toekomst van TikTok in de VS

Nu de Verenigde Staten en China het oneens zijn over de verkoop van TikTok, wordt de app geconfronteerd met twee mogelijke gevolgen in de Verenigde Staten. Of TikTok wordt verboden of er wordt weer onderhandeld om technische problemen met gegevensbeveiliging op te lossen. Lindsay Gorman, hoofd technologie en geopolitiek bij het Duitse Marshallfonds, zei: “De toekomst van TikTok in de VS is vandaag beslist somberder en onzekerder dan gisteren. TikTok heeft maatregelen voorgesteld om de gegevens van Amerikaanse gebruikers te beschermen, maar er is geen veiligheidsovereenkomst bereikt.

Zorgen over publieke impact aanpakken

Wetgevers tijdens de hoorzitting uitten hun bezorgdheid over de impact van TikTok op jonge Amerikanen en beschuldigden het platform ervan de privacy te schenden en de geestelijke gezondheid te schaden. Volgens het Pew Research Center gebruikt 67% van de Amerikaanse tieners de app. Critici zeggen dat de app te verslavend is en dat het algoritme kan leiden tot gevaarlijke of dodelijke situaties voor tieners. Chew wees op nieuwe schermtijdlimieten en inhoudsrichtlijnen om deze problemen aan te pakken, maar wetgevers bleven niet overtuigd.

samengevat

De hoorzitting van de House Energy and Commerce Committee over TikTok behandelde zorgen die alle socialemediaplatforms gemeen hebben, zoals de verspreiding van schadelijke inhoud en het verzamelen van enorme hoeveelheden gebruikersgegevens. De meeste commissieleden waren kritisch over TikTok, maar velen vermeden de gebruikelijke erkenning tijdens spraakmakende hoorzittingen. De hoorzitting was gericht op het pleiten voor het reguleren van sociale media en het beschermen van kinderen, in plaats van zich te concentreren op de nationale veiligheidsdreiging die uitgaat van de banden van de app met China. Als er iets uit deze hoorzitting komt, kan het verband houden met die regelgeving. Door de hoorzitting kon het Congres de Amerikanen er ook van overtuigen dat TikTok een bedreiging voor de nationale veiligheid vormde die verboden moest worden. Deze zorgen komen voort uit de mogelijkheid dat de Chinese overheid toegang krijgt tot de gegevens van 150 miljoen Amerikaanse TikTok-gebruikers of haar aanbevelingsalgoritmen manipuleert om propaganda of desinformatie te verspreiden. Er is echter beperkt openbaar bewijs dat deze beweringen ondersteunt, waardoor het verbieden van de app extreem en misschien onnodig lijkt. Terwijl gebeurtenissen zich ontvouwen, is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven, aangezien de uitkomst het digitale marketinglandschap kan beïnvloeden.
Uitgelichte afbeelding: Rokas Tenys/Shutterstock
Een volledige herhaling van de congreshoorzitting is beschikbaar op YouTube.

Relevante berichten