Mozilla’s open source AI daagt ChatGPT en Bard uit.

Mozilla heeft de lancering aangekondigd van een open source-initiatief voor de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie dat transparantie, verantwoording en vertrouwen voorop stelt in de open source AI-producten die ze zullen bouwen om Microsoft, OpenAI en Google uit te dagen. Veel van de belangrijkste softwareproducten die het moderne leven mogelijk maken, zoals Android, WordPress, PHP, Nginx en Apache, zijn open source. Als dit lukt, zal Mozilla voorop lopen bij het veranderen van hoe de toekomst van AI eruit ziet. Door een bedrijf op te richten dat actief gratis en open source AI ontwikkelt, nemen ze een actievere rol in het uitdagen van grote technologiebedrijven zoals OpenAI en Google. Mozilla heeft 30 miljoen dollar toegezegd om een ​​alternatief te creëren voor de gesloten systemen van grote technologiebedrijven die winst op de eerste plaats zetten. Mozilla’s aanpak zal, net als al het andere dat ze ontwikkelen, in de eerste plaats menselijk zijn.
Hun nieuwe website, Mozilla.ai, legt uit:
“Mozilla heeft een lange geschiedenis van vechten voor een wereld waarin kunstmatige intelligentie betrouwbaarder is, investeren in startups, pleiten voor wetten en de samenleving mobiliseren om zich te concentreren op menselijke prestaties en verantwoordelijkheid in AI. Nu zetten we de volgende stap: het bouwen van een bedrijf en het bouwen van een community om een ​​robuust open source AI-ecosysteem op te bouwen.

Mozilla en open source AI-doelen

Mozilla is een non-profitorganisatie die browsers, e-mail e-mailprogramma’s, VPN, e-mail e-mailprivacy-apps en andere producten die gratis, open source en voornamelijk op privacy gericht zijn. Mozilla’s missieverklaring stelt dat ze ernaar streven een internet te creëren dat mensen centraal stelt, open, gratis en toegankelijk is. Mozilla zet zich in om te helpen bij het bouwen van een web dat voldoet aan de volgende principes:

  • “Het internet is een wereldwijde openbare hulpbron die open en toegankelijk moet blijven
  • Persoonlijke veiligheid en privacy online zijn essentieel en mogen niet als vanzelfsprekend worden beschouwd.
  • Individuen moeten het internet en hun beleving ervan kunnen vormgeven.
  • Gratis en open source software bevordert de ontwikkeling van internet als een openbare bron.
  • Transparante gemeenschapsprocessen bevorderen participatie, verantwoording en vertrouwen.
  • Het vergroten van de maatschappelijke voordelen van internet is een belangrijk doel dat tijd, aandacht en inzet verdient.

Gedecentraliseerde en open source AI

Mozilla heeft gezegd dat het van plan is een gedecentraliseerde AI-gemeenschap te creëren die als “tegenwicht” kan dienen voor grote, winstgedreven bedrijven. Als het gaat om zoiets als AI, is het logisch dat de toekomst van technologie wordt gebouwd door mensen die zich richten op het welzijn van de mensheid, niet op het vervangen van mensen. Volgens het rapport zullen hun eerste twee projecten zich richten op het bouwen van gratis, betrouwbare en open source generatieve AI, een product zoals ChatGPT en Bard. Hun tweede doel is het creëren van een privacy-aanbevelingssysteem dat “ons welzijn niet verkeerd informeert en schaadt”. Bedrijven kunnen dergelijke producten gebruiken voor hun toepassingen en apparaten om ervoor te zorgen dat hun gebruikers verzekerd zijn van de producten.
Lees hier de aankondiging van Mozilla:
Introductie van Mozilla.ai: Investeren in vertrouwde AI
Uitgelichte afbeelding door Shutterstock/Roman Samborskyi

Relevante berichten