GPT-4: Wat is het verschil met GPT-3.5?

GPT-4: Wat is het verschil met GPT-3.5? post thumbnail image
GPT-4, de nieuwste versie van ChatGPT, het taalmodel van OpenAI, is een doorbraak in kunstmatige intelligentie (AI)-technologie die een revolutie teweeg heeft gebracht in de manier waarop we omgaan met machines. Met de veelzijdige mogelijkheden van ChatGPT kunt u tekst, afbeeldingen en video verwerken, waardoor het een ongelooflijk veelzijdige tool is voor marketeers, bedrijven en individuen.

Wat is GPT-4?

GPT-4 is 10 keer geavanceerder dan zijn voorganger GPT-3.5. Door deze verbetering kan het model de context beter begrijpen en nuances onderscheiden, wat resulteert in nauwkeurigere en consistentere antwoorden. GPT-4 heeft ook een maximale tokenlimiet van 32.000 (equivalent aan 25.000 woorden), wat aanzienlijk meer is dan de 4.000 tokens van GPT-3.5 (equivalent aan 3.125 woorden). “We hebben zes maanden besteed aan het veiliger en compliant maken van GPT-4.” GPT-4 reageert 82% minder snel op verzoeken om niet-toegestane inhoud en geeft 40% meer kans om daadwerkelijk te reageren dan GPT-3.5 in onze interne evaluaties. – OpenAI

GPT-3.5 vs. GPT-4 – hoe is het anders?

GPT-4 biedt verschillende verbeteringen ten opzichte van zijn voorganger, waaronder enkele:

1. Taalkundige subtiliteit

Hoewel GPT-3.5 heel goed in staat is om mensachtige tekst te genereren, heeft GPT-4 een nog groter vermogen om verschillende dialecten te begrijpen en te genereren en te reageren op emoties die in tekst worden uitgedrukt. GPT-4 kan bijvoorbeeld een gebruiker die verdriet of frustratie uit, herkennen en er gevoelig op reageren, waardoor de interactie persoonlijker en authentieker aanvoelt. ChatGPT-dialectScreenshot van OpenAI, 2023 Maart. Een van de meest indrukwekkende aspecten van GPT-4 is de mogelijkheid om met dialecten te werken, dit zijn regionale of culturele variaties van een taal. Dialecten kunnen erg moeilijk te begrijpen zijn voor taalmodellen, omdat ze vaak een unieke woordenschat, grammatica en uitspraak hebben die mogelijk niet aanwezig zijn in de standaardtaal. GPT-4 is echter speciaal ontworpen om deze uitdagingen het hoofd te bieden en kan nauwkeurig tekst in verschillende dialecten genereren en interpreteren.

2. Synthese van informatie

GPT-4 kan complexe vragen beantwoorden door informatie uit meerdere bronnen te synthetiseren, terwijl GPT-3.5 moeite kan hebben om de punten met elkaar te verbinden. Op de vraag naar de relatie tussen de afname van bijenpopulaties en de impact op de wereldwijde landbouw kan GPT-4 bijvoorbeeld een meer gedetailleerd en genuanceerd antwoord geven op basis van verschillende onderzoeken en bronnen. Voorbeeld van ChatGPT Artikel 4Screenshot van OpenAI, 2023 Maart. In tegenstelling tot zijn voorganger heeft GPT-4 nu een functie waarmee u correct bronnen kunt citeren bij het genereren van tekst. Dit betekent dat wanneer het model inhoud genereert, het de gebruikte bronnen vermeldt, waardoor het voor lezers gemakkelijker wordt om de juistheid van de verstrekte informatie te verifiëren.

3. Creativiteit en coherentie

Terwijl de GPT-3.5 creatieve inhoud kan genereren, gaat de GPT-4 een stap verder door verhalen, gedichten of essays te creëren met verbeterde consistentie en creativiteit. Een GPT-4 kan bijvoorbeeld een kort verhaal maken met een goed ontwikkelde plot en karakterontwikkeling, terwijl een GPT-3.5 moeite kan hebben om de samenhang en consistentie van het verhaal te behouden. ChatGPT 4 creatief voorbeeldScreenshot van OpenAI, 2023 Maart ChatGPT 4 Creatief schrijvenScreenshot van OpenAI, 2023 Maart

4. Complexe probleemoplossing

GPT-4 toont een sterk vermogen om complexe wiskundige en wetenschappelijke problemen op te lossen die verder gaan dan de mogelijkheden van GPT-3.5. GPT-4 kan bijvoorbeeld complexe rekenproblemen oplossen of chemische reacties efficiënter simuleren dan zijn voorganger. ChatGPT 4 uitdagend natuurkundig probleemScreenshot van OpenAI, 2023 Maart ChatGPT 4 bewegingsvergelijkingenScreenshot van OpenAI, 2023 Maart. GPT-4 heeft het vermogen om complexe wiskundige en wetenschappelijke concepten te begrijpen en te verwerken aanzienlijk verbeterd. Zijn wiskundige vaardigheden omvatten het vermogen om complexe vergelijkingen op te lossen en verschillende wiskundige bewerkingen uit te voeren, zoals calculus, algebra en geometrie. Daarnaast kan GPT-4 ook wetenschappelijke vakken als natuurkunde, scheikunde, biologie en sterrenkunde aan. Geavanceerde verwerkingskracht en taalmodelleringsmogelijkheden stellen u in staat om complexe wetenschappelijke teksten te analyseren en gemakkelijk inzichten en uitleg te geven. Naarmate de technologie blijft verbeteren, is het waarschijnlijk dat de GPT-4 zijn mogelijkheden zal blijven uitbreiden en nog bedrevener zal worden in een breder scala aan onderwerpen en taken.

5. De kracht van programmeren

De programmeermogelijkheden van GPT-4 hebben sociale media stormenderhand veroverd, omdat ze codefragmenten kunnen genereren of bestaande code efficiënter kunnen opsporen dan GPT-3.5, waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor softwareontwikkelaars. Met behulp van GPT-4 kan het werk van een week worden teruggebracht tot een paar korte uren, zodat buitengewone resultaten in een recordtijd kunnen worden bereikt. U kunt de volgende prompts proberen:
 • “Schrijf code om X te trainen met dataset Y”.
 • “Ik krijg deze foutmelding. Maak het.”
 • “Verbeter nu de prestaties.”
 • “Verpak het nu in een GUI.”

6. Begrip van afbeeldingen en grafieken

In tegenstelling tot GPT-3.5, dat zich voornamelijk richt op tekst, kan GPT-4 afbeeldingen en grafische afbeeldingen analyseren en annoteren. GPT-4 kan bijvoorbeeld de inhoud van een foto beschrijven, trends in een grafiek identificeren of zelfs bijschriften voor afbeeldingen genereren, waardoor het een krachtig hulpmiddel is voor onderwijs en het maken van inhoud. ChatGPT-probleemoplossing met gegevensScreenshot van OpenAI, 2023 Maart. Stel je voor dat deze technologie is geïntegreerd met Google Analytics of Matomo. U kunt binnen enkele minuten een zeer nauwkeurige analyse van al uw dashboards krijgen.

7. Vermindering van ongeldige of bevooroordeelde antwoorden

GPT-4 implementeert mechanismen om ongewenste resultaten te minimaliseren, waardoor de betrouwbaarheid en ethische verantwoordelijkheid toenemen. Het is bijvoorbeeld minder waarschijnlijk dat GPT-4 politiek bevooroordeelde, aanstootgevende of schadelijke inhoud genereert, waardoor het een betrouwbaardere AI-partner is dan GPT-3.5.

Waar kan ChatGPT nu heen?

Ondanks de grote vooruitgang heeft ChatGPT nog ruimte voor verbetering:
 • Neutraliteitsoplossing: Verbetert zijn vermogen om context te onderscheiden en dienovereenkomstig te reageren.
 • Begrip van de gebruiker: Ontwikkel het vermogen om te begrijpen wie communiceert (wie, waar en hoe).
 • Externe integraties: Breid uw bereik uit via web-, API- en botintegratie.
 • Lange termijn geheugen: Verbeter het vermogen om eerdere interacties te herinneren en deze kennis toe te passen op toekomstige gesprekken.
 • Hallucinaties verminderen: Verminder het aantal gevallen waarin AI is overtuigd door valse informatie.
Naarmate ChatGPT zich blijft ontwikkelen, staat het klaar om een ​​revolutie teweeg te brengen in marketing en door AI aangedreven communicatie. De mogelijke toepassingen zijn onder meer het maken van inhoud, onderwijs, klantenservice en meer. zijn enorm, waardoor het een essentieel hulpmiddel is voor bedrijven en individuen in het digitale tijdperk. Meer middelen:
 • ChatGPT: wat is het en hoe gebruik je het?
 • 25 ChatGPT-voorbeelden voor digitale marketeers en SEO’s
 • Zal AI SEO doden? We vroegen ChatGPT.
Uitgelichte afbeelding: LALAKA/Shutterstock

Relevante berichten