Moet het congres Big Tech-platforms onderzoeken?

Deze week zal de House Energy and Commerce Committee een gedetailleerde commissiehoorzitting houden met TikTok CEO Shou Chew om te bespreken hoe het platform omgaat met gebruikersgegevens, de impact ervan op kinderen en de relatie met ByteDance, het Chinese moederbedrijf. De hoorzitting maakt deel uit van een lopend onderzoek naar de vraag of TikTok in de Verenigde Staten moet worden verboden of moet worden afgesplitst van ByteDance. Het verbieden van TikTok zou gevolgen hebben voor meer dan 150 miljoen Amerikanen die TikTok gebruiken voor onderwijs, amusement en het genereren van inkomsten. Het zou ook gevolgen hebben voor de vijf miljoen Amerikaanse bedrijven die TikTok gebruiken om klanten te bereiken.

Is TikTok het enige risico voor de nationale veiligheid?

Volgens een memo van het Tech Oversight Project is TikTok niet het enige technologieplatform dat risico’s vormt voor de nationale veiligheid, de geestelijke gezondheid en kinderen. Terwijl het Congres TikTok onderzoekt, dringt het Oversight Project ook aan op een onderzoek naar de risico’s van technologiebedrijven als Amazon, Apple, Meta en Google. Deze platforms hebben een gedocumenteerde geschiedenis van het aanbieden van inhoud die schadelijk is en tegen de belangen van de VS ingaat voor een jonger publiek. Bovendien zijn ze er in veel gevallen niet in geslaagd om de persoonlijke gegevens van gebruikers te beschermen. Veel Big Tech-bedrijven hebben het succes van TikTok gezien en probeerden enkele functies ervan te imiteren om gebruikers aan te moedigen meer tijd aan de ecosystemen van hun platformen te besteden. Academici, activisten, ngo’s en anderen hebben lang hun bezorgdheid geuit over de risico’s van deze platforms. Om het Big Rech-risico voor onze samenleving echt te verminderen, moet het Congres verder kijken dan TikTok en andere bedrijven verantwoordelijk stellen voor dezelfde risico’s die zij vormen voor de nationale veiligheid, geestelijke gezondheid en persoonlijke gegevens.

De risico’s van grote technologiebedrijven

Hieronder volgen voorbeelden van de risico’s die Big Tech-bedrijven vormen voor Amerikaanse consumenten.

Amazone

Amazon heeft verschillende controversiële stappen ondernomen, waaronder samenwerking met een staatspropagandabureau om een ​​Chinees boekenportaal te lanceren en AWS-diensten aan te bieden aan Chinese bedrijven, waaronder een verboden bewakingsbedrijf dat banden heeft met het leger.

Appel

Uit onafhankelijk onderzoek is gebleken dat Apple gedetailleerde informatie over zijn gebruikers verzamelt, zelfs als gebruikers zich afmelden voor tracking-apps in de App Store. Meer dan de helft van de top 200 leveranciers van Apple heeft fabrieken in China.

Google

De FTC heeft Google en YouTube een boete van $ 170 miljoen opgelegd voor het verzamelen van gegevens van kinderen zonder toestemming van de ouders. YouTube heeft ook zijn algoritme gewijzigd om het verslavend te maken door gebruikers meer tijd te geven om video’s te bekijken en advertenties te bekijken.

Meta

Facebook stond Cambridge Analytica toe om de privégegevens van meer dan 50 miljoen gebruikers te verzamelen. Het heeft ook meer dan 530 miljoen gebruikers niet op de hoogte gebracht van een datalek dat resulteerde in de diefstal van de privégegevens van gebruikers. Het stond Rusland ook toe zich te mengen in de 2016 verkiezingen. De beïnvloedingsoperatie kwam naar voren als een onafhankelijke nieuwsorganisatie met 13 accounts en twee pagina’s die rechtse en centrumlinkse stemmen bekritiseerden.

Tik Tok

TikTok-medewerkers hebben bevestigd dat ByteDance, het Chinese moederbedrijf, betrokken is bij de besluitvorming en toegang heeft tot TikTok-gebruikersgegevens. In een getuigenis voor de Homeland Security Committee van de Senaat bevestigde Vanessa Pappas, de COO van TikTok, niet of ByteDance TikTok-gebruikersgegevens aan de Chinese overheid zou overhandigen.

Conclusie

Hoewel de gevaren van TikTok onbetwistbaar zijn, is het duidelijk dat het Congres ook aandacht moet besteden aan de risico’s van de technologie-industrie als geheel. Door alle grote overtreders ter verantwoording te roepen, kunnen we voor iedereen een veilige, beveiligde en verantwoorde digitale omgeving creëren.
Uitgelichte afbeelding: Koshiro K/Shutterstock

Relevante berichten