Google Search Console-zelfstudie: gegevens bewaken in Looker Studio.

Google Search Console-zelfstudie: gegevens bewaken in Looker Studio. post thumbnail image
Google Search Advocate Daniel Waisberg deelde onlangs inzichten over datavisualisatie en best practices voor het volgen van zoekverkeer op websites in een video. Dit artikel gaat in op de tips en technieken die hij heeft gedeeld, waaronder het gebruik van Looker Studio-dashboards om uw SEO-tracking te verbeteren.

Gebruiksscenario’s voor dashboards begrijpen

De meeste datavisualisaties kunnen worden onderverdeeld in drie belangrijke use-cases:
  • Dashboards bewaken stelt gebruikers in staat om snel wijzigingen in gegevens te identificeren, zoals pieken of dalen in paginakliks en klikfrequenties.
  • Verkenning van gegevens helpt inzichten te ontdekken door zoekprestatiepatronen te analyseren voor meerdere parameters, zoals landen, apparaten of sitesecties.
  • Gegevens analyse onthult trends en patronen uit geaggregeerde zoekgegevens die kunnen helpen bij het informeren van belanghebbenden of openbare rapportage.
Het trainingsprogramma van Google richt zich op dashboards bewakendie nodig zijn om problemen te identificeren wanneer ze zich voordoen.

Trackingdashboards bouwen met Google Looker Studio.

Google Looker Studio, voorheen bekend als Data Studio, is een krachtig hulpmiddel voor gegevensvisualisatie waarmee gebruikers aanpasbare grafieken kunnen maken en gegevens uit meerdere bronnen kunnen combineren. Om aan de slag te gaan met Looker Studio, gaat u naar de Google Help-pagina om toegang te krijgen tot de trackingdashboardsjabloon en deze te verbinden met een Search Console-gegevensbron.

Dashboardstructuur en filters

Het voorbeeld van het Google Video Dashboard heeft drie hoofdsecties: filters, lijndiagrammen en een tabel. Met filters kunt u de weergegeven gegevens beheren en het datumbereik aanpassen. Gebruikers kunnen ook kiezen uit verschillende Search Console-eigenschappen, paginatypen, landen en apparaatcategorieën. Google Search Console-zelfstudie: gegevens bewaken in Looker Studio.Screenshot van YouTube.com/GoogleSearchCentral, 2023 Maart.

Lijndiagrammen voor het bijhouden van klikken en CTR

Lijndiagrammen laten zien hoe statistieken in de loop van de tijd veranderen nadat de juiste filters zijn toegepast. Het is een goede gewoonte om een ​​zevendaags meervoudig online diagram te gebruiken om snel onderscheid te maken tussen wekelijkse en weekendpatronen. Let op eventuele afwijkingen van deze patronen. Google Search Console-zelfstudie: gegevens bewaken in Looker Studio.Screenshot van YouTube.com/GoogleSearchCentral, 2023 Maart.

Data-analyse met behulp van tabellen

Tabellen zijn handig voor een diepere analyse van specifieke pagina’s of groepen pagina’s. U kunt pagina-, land- en gegevenstypefilters toepassen om de prestaties van uw site te controleren. Google Search Console-zelfstudie: gegevens bewaken in Looker Studio.Screenshot van YouTube.com/GoogleSearchCentral, 2023 Maart.

Gegevens mixen in Looker Studio.

Met de functie voor het combineren van gegevens van Looker Studio kunnen gebruikers grafieken, tabellen en widgets maken op basis van meerdere gegevensbronnen. Als u bijvoorbeeld een spreadsheet heeft die pagina’s toewijst aan verschillende delen van uw website, kunt u een gegevensbron maken in Looker Studio en deze samenvoegen met gegevens uit Search Console. Met deze gemengde gegevens kunt u uw belangrijkste statistieken per afdeling continu monitoren. Deze techniek kan ook worden toegepast op gegevensbronnen zoals querygroepen of landen/regio’s. Voor meer informatie, zie De helppagina van Google over het combineren van gegevens in Looker Studio.

samengevat

Effectieve monitoringdashboards kunnen SEO-professionals helpen snel veranderingen in websiteprestaties te identificeren en waardevolle inzichten te onthullen. De sleutel tot het maken van waardevolle dashboards is het gebruik van gemakkelijk te begrijpen visualisaties zoals lijndiagrammen, staafdiagrammen en tabellen. In combinatie met gegevens van Google Search Console biedt Looker Studio krachtige tools om op maat gemaakte, inzichtelijke dashboards te maken die uw SEO-strategie kunnen verbeteren. Bron: YouTube Uitgelichte afbeelding: Cgwide/Shutterstock.

Relevante berichten