Google’s AI in Search: van stoppen naar coderen?

Google’s AI in Search: van stoppen naar coderen? post thumbnail image

Is Google te traag geweest met AI en worstelt het nu om AI in alles op te nemen? Twee nieuwe rapporten presenteren twee totaal verschillende beelden van Google voor en na de lancering van ChatGPT.

De Google-zoekrevolutie die nooit heeft plaatsgevonden. Twee Google-onderzoekers creëerden meer dan twee jaar geleden een chatbot die volgens hen “de manier waarop mensen op internet zoeken en met computers omgaan” zal veranderen, meldde The Wall Street Journal. Maar leidinggevenden hebben naar verluidt het risico geschuwd, uit angst dat de release van een AI-product de $ 200 miljard zou kunnen schaden. En inderdaad, Google maakte grote indruk met het overhaaste debuut van Bard.

Wat zijn de principes van Google AI? Google is van mening dat AI-toepassingen:

  1. Sociaal nuttig zijn.
  2. Vermijd het creëren of versterken van oneerlijke vooringenomenheid.
  3. Geparkeerd en geïnspecteerd worden op veiligheid.
  4. Leg verantwoording af aan mensen.
  5. Principes voor privacyontwerp opnemen.
  6. Houd u aan hoge normen van wetenschappelijke excellentie.
  7. Beschikbaar zijn voor gebruik dat voldoet aan deze principes.

OpenAI ChatGPT en Google Code Red verschenen samen. We meldden dat Google een “code rood” uitvaardigde en de hulp inriep van oprichters Larry Page en Sergey Brin. Dit was onderdeel van een poging om eerder dit jaar chatbotfuncties toe te voegen aan Google Zoeken. Google introduceert Bard, het is een reactie op ChatGPT, 6 februari. En sindsdien heeft Google geprobeerd uit te leggen dat Bard geen zoekopdracht is. De door AI aangedreven chatbotfuncties die beschikbaar komen om te zoeken, zijn gebaseerd op vergelijkbare technologie, maar Bard is een op zichzelf staand product.

Google AI = de nieuwe Google Plus? Volgens Bloomberg is Google nu naar verluidt generatieve AI aan het “pinnen” in meer producten: “Sommige Google-alumni werden herinnerd aan de laatste keer dat het bedrijf een intern mandaat uitoefende om nieuwe ideeën voor elk belangrijk product te inspireren: een inspanning die begon in 2011 het onfortuinlijke sociale netwerk Google+ promoten. Het is geen perfecte vergelijking – Google is nooit beschouwd als een leider op het gebied van sociale netwerken en zijn expertise op het gebied van kunstmatige intelligentie valt niet te ontkennen. Toch is er een soortgelijk gevoel. Google duwde terug en zei dat een groot deel van de interne inspanningen van Google betrekking heeft op het testen en ontwikkelen van Bard door Googlers. Een Google-medewerker vertelde ook aan Bloomberg:

  • “Er is een ongezonde combinatie van ongewoon hoge verwachtingen en hoge niveaus van onveiligheid rond elk AI-gerelateerd initiatief.

Waarom kan het ons schelen? Raakt Google in paniek of gaat het te langzaam? Beide kunnen waar zijn – of de echte waarheid kan ergens in het midden liggen, waar Google zijn AI-principes daadwerkelijk waarmaakt. Noem het een langzame haast, want Google kan het zich veroorloven om nu achterover te leunen en te kijken en te leren van Bing en andere generatieve AI-spelers en kostbare fouten te vermijden. Het bericht Google AI Search: van opschorting tot codering? verscheen eerst op Search Engine Land.

Relevante berichten